Érdekes

Itt a végső válasz arra, hogy mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás

Mindannyian elgondolkoztunk már azon, hogy vajon melyik lehetett előbb, a tyúk vagy a tojás. Ez az a vita, amit különböző témákra visszavezetve akár a világ eredetéig is folytathatnánk. Az emberek általában elég bizonytalanul állnak hozzá ehhez a kérdéshez, de most eláruljuk a végső választ erre a sokakat érdeklő dilemmára. Arisztotelész véleménye szerint a tényleges mindig megelőzi a lehetségest, ezért a tyúk meg kellett hogy előzze a tojást. A brit The Guardian újság azonban nem elégedett meg ennyivel, és összehívott egy tudóst, egy filozófust és egy baromfitenyésztőt, hogy megpróbálja megoldani ezt a hosszú évszázadok óta húzódó dilemmát.

 

 

 

Tyúk vagy a tojás volt előbb

Arisztotelésztől eltérően mindhárom gondolkodó arra a következtetésre jutott, hogy a tojás biztosan megelőzte a tyúkot. Miért? Mert ami meghatároz egy csirketojást az az, hogy vajon tyúk lesz-e majd belőle, de az eredete tulajdonképpen bármi más is lehet.

„Azt mondanám, hogy a tyúktojás az, ha csirkét tartalmaz” – magyarázza David Papineau filozófus. „Ha egy kenguru olyan tojást rakna, amiből strucc kel ki, akkor az strucctojás lenne, és nem kengurutojás. Ezt az érvelést követve pedig az első tyúknak egy tyúktojásból kellett kikelnie még akkor is, ha azt nem egy másik tyúk rakta le.”

Bár a megállapításuk vitatható, a három férfi egyöntetűen mindig ugyanarra a következtetésre jutott, vagyis hogy a tojás mindig megelőzte a tyúkot.

Tyúk és tojás

John Brookfield, a nottinghami egyetem evolúciós genetikusa szerint évmilliókra kellene visszamenni ahhoz, hogy láthassuk, amikor az első tyúk megszületett. „Biztos, hogy valamilyen genetikai mutáció miatt különbözött az első tyúk a szüleitől” – nyilatkozta a genetikus.

Tehát az első tyúk valószínűleg nem egy másik tyúktól született, hanem egy másik, kissé eltérő tulajdonságokkal rendelkező fajtából fejlődött ki. „A tojás belsejében lévő élő szervezetnek ugyanazzal a DNS-sel kellett rendelkeznie, mint a tyúk, amivé majd végül válik, és ami miatt ő maga is a tyúkfaj tagja lesz” – folytatta gondolatmenetét a genetikus.

Tyúk és tojás kérdés

Te mit gondolsz, hogy mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?