Hírek

Az Európai Bizottság elnöke: teljesen elfogadhatatlan az újságírók lehallgatása

Az Európai Bizottság elnöke teljesen elfogadhatatlan minősítette az újságírók esetleges lehallgatását.

 

 

 

 


Mint ahogy arról a Blikk is beszámolt, a vasárnap este felröppent hírek szerint a magyar kormány többek között újságírók telefonjait is feltörhette egy izraeli kémszoftver segítésével – az Európai Bizottság most vizsgálódást tervez, hogy meggyőződjön, igazak-e a nemzetközi sajtóban megjelent hírek.

„Ha a hírek igazak, akkor ez teljesen elfogadhatatlan. Az állításokat ellenőrizni kell, de ha ez tényleg megtörtént, akkor ez minden létező európai szabállyal szembemegy. A sajtószabadság az EU értékeinek a legfontosabbjai között van, úgyhogy ha a hírekben szereplő állítások igazak, akkor teljességgel elfogadhatatlan ez az eljárás – idézte a Bizottság elnökének, Von Der Leyennek szavait a 444.

Az ügy kapcsán megszólalt Christian Wigand bizottsági szóvivő is, aki szerint az EU-ban alapvető elvárás, hogy az újságírók szabadon és félelem nélkül dolgozhassanak, és hogy a tagállamok titkosszolgálatai betartsák az alapvető emberi jogokra és az adatvédelemre vonatkozó szabályokat. Hozzátette: az utóbbiak betartását alapvetően a tagállamok adatvédelmi hivatalainak kellene ellenőrizniük.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?