Hírek, Külföld

Kiszivárgott Boris Johnson titkos figyelmeztetése: heteken belül kétmillió brit kaphatja el a nyitás miatt a vírust

Heteken belül akár kétmillió új koronavírusos esetet is okozhat az Egyesült Királyságban a delta variáns – figyelmeztette minisztereit bizalmasan Boris Johnson miniszterelnök egy brit lapértesülés szerint.

 

 

 

 

Nem halogathatja tovább a végső nyitást a brit kormány: június 19-én várhatóan minden, még életben lévő korlátozást el fognak törölni. Nem lesz kötelező a maszkviselés, a kötelező távolságtartás, és az üzletek is korlátozás nélkül fogadhatják a vendégeket.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a helyzet rózsás. A tekintélyes The Guardian információi szerint Boris Johnson miniszterelnök a színfalak mögött arra figyelmeztette minisztereit: a nyitásnak ára van. A kormány számításai szerint a nyitást követő hetekben egy és két millió közötti új koronavírusos megbetegedést fognak regisztrálni.

– Ahogy nyitunk, úgy mennek majd föl az esetszámok. Az óvatosság kulcsfontosságú – ismerte el a nyilvánosság előtt is Johnson. A kabinet tagjai abban bíznak, hogy a milliónyi megbetegedés jóval kevesebb embert juttat kórházba, mint az ősszel, hiszen 45 millióan már legalább egy oltást kaptak, 34,7 millióan pedig mind a kettőn túl vannak. Ez azt jelenti, hogy a 18 év feletti lakosság 66 százaléka már teljesen védettnek számít – igaz, elenyésző arányban még közülük is szedhet áldozatokat a vírus.

– Mindenkinek nagyon javaslom, hogy a zárt terekben továbbra is viselje a maszkot – mondta a vakcinációért felelős miniszter, Nadhim Zahawi. A brit nemzeti egészségügyi szolgálat Covid-részlegének vezetője arra buzdította a munkavállalókat, hogy 4-6 hétig óvatosságból dolgozzanak otthonról, ha tehetik.

A brit kormány egyik érve a nyitás mellett, hogy július 19-én kezdődik meg az iskolai szünet az országban. Ez azt jelenti, hogy vírus terjedésének az egyik megszokott terepe – az iskola – most kikerül a képből, és ez kedvező lehetőség. Az egészségügy nyáron egyébként is kevésbé leterhelt alapból, mint télen, amikor influenza és más szezonális betegségek is jelen vannak a lakosságban. A brit kormány ezzel együtt is tudatában van, hogy ez egy lépés az ismeretlenbe.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?