Belföld, Hírek

Rusvai Miklós: legalább 300 ezer oltott van, aki nem védett – videó

Már több mint a fele lakosság megkapta a második adag oltást is, ám Rusvai Miklós szerint kérdéses, hogy ez elegendő-e a nyájimmunitáshoz. A virológus szerint mindenképp feljebb kellene vinni ezt a számot, azonban attól tart, hogy akik eddig nem regisztráltak, azok nem is szeretnének oltást kapni.

 

 

 




 

A teljes lakosság ugyan nagyjából 9,7 millió fő, azonban ez nem az oltható lakosság: ők körülbelül 8,5 millióan vannak, aminek a 80 százaléka olyan 5,8 millió főre jön ki, ettől pedig nem vagyunk messze, főleg, ha a fertőzésen átesetteket is hozzáadjuk” – mondta a virológus az ATV Start című műsorában.

Rusvai Miklós szerint azok jelentik az igazi problémát, akik kaptak oltást, azonban mégsem védettek. Elmondása szerint rájuk kellene a legjobban odafigyelni, ugyanis ők hamis biztonságérzetben hisznek, hiszen az igazolványt megkapták, de mégsem védettek. Véleménye szerint ezeknek az embereknek egy harmadik oltást kellene adni.

Hangsúlyozta azonban, hogy ezt nem lehet egyetlen vakcinára kiélezni, ugyanis nem csak a Sinopharm vakcinájával beoltottakról van szó, hanem az AstraZenecával oltottak 15-20 százalékáról is. „Egy különbség van a két vakcina között: mivel az AstraZeneca vektorvakcina, ezért lehet mondani, hogy ennek ellenére lehet sejtesvédelem, a Sinopharmnál azonban erre elméletileg is kevesebb az esély, mivel az inaktivált vakcinák eleve kevesebb eséllyel adnak sejtesvédelmet, mint a vektorvakcinák” – mondta.

A virológus szerint a korosztály is sokat számít, hiszen a korral csökken az immunizálhatóság.

Ha a két csoportot összeadjuk, akkor legalább 300 ezer ember lehet érintett.

Rusvai Miklós elmondta, hogy jelenleg is zajlik a harmadik adag oltás nem hivatalos beadása, melynek két módját emelte ki. „Vagy van egy jó ismerős, rokon, aki vállalja azt a kockázatot, hogy eltér a protokolltól, vagy a másik megoldás, hogy átmegy a határon és Romániában beadatja a harmadik adagot” – mondta, hozzátéve, hogy utóbbihoz szinte az autóból sem kell kiszállni, és egy 18 ezer forint értékű, rögtön levásárolható vouchert is kap az, aki átesett az oltáson.

Habár a Nemzeti Népegészségügyi Központ kiadott egy közleményt, melyben arra kéri az embereket, hogy tartózkodjanak ettől a megoldástól, Rusvai mégis ajánlja. „Nem tudom, hogy ennek vannak-e jogi szankciói, szerintem valakinek az egészsége és biztonsága mégiscsak fontosabb, mint egy szabályozási kérdés” – fogalmazott.

 

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?