Hírek

Koronavírus: jön az uniós Covid-igazolvány: itt van minden, amit tudni kell és érdemes

Ha utazni szeretne idén nyáron, szüksége lesz az uniós Covid-igazolványra. Ezért minden fontosabb tudnivalót összegyűjtöttünk.

 

 

 

 

 


Elsőként felmerül, hogy mikor válik valaki jogosulttá az uniós Covid-igazolványra. Három, különböző esetben:

  • kapott Covid–19 elleni védőoltást,
  • negatív teszteredménnyel rendelkezik, avagy
  • felgyógyult a Covid–19-ből.

Oltási bizonyítványt majdnem mindenki kaphat, függetlenül attól, melyik koronavírus-oltást kapta, kivéve, ha kötelező jelleggel csak azt az igazolást kell elfogadnia a fogadó államnak, amelynek tulajdonosát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával oltották. Ez jelenleg a Pfizer, a Moderna, az Astrazeneca és a Janssen.

És mi történik azokkal, akiket Szputnyikkal vagy Sinopharmmal oltottak be? Egyik vakcinával kapcsolatban sem túl biztató a helyzet, hiszen például a kínaiak még be sem adták engedélyeztetésre a vakcinájukat az EMA-hoz.

Ugyanakkor a tagállamok dönthetnek úgy, hogy saját hatáskörben engedélyezik az EMA-n kívüli oltóanyagokat is, például az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által veszélyhelyzetekre engedélyezett vakcinákat (ilyen a Sinopharm, mert a Szputnyikot a WHO-nál is csak vizsgálják még). Valamint arról is önállóan rendelkezhetnek, hogy már egy beadott oltás után is elfogadják-e a védettségi igazolványt, avagy mind a kettőre szükség van az érvényesítéshez.

Szintén minden ország maga hozza meg a döntést azt illetően, hogy hogyan állítják ki az igazolványokat: kiállíthatják az okmányt például tesztközpontok vagy egészségügyi hatóságok, de akár közvetlenül az e-egészségügyi portálon keresztül is kiváltható lehet.

Magyarországon minden valószínűséggel a papíralapú igazolványt a kormányablakoknál lehet igényelni, az elektromos verziót pedig az ügyfélkapu segítségével az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér Lakossági Portálján (EESZT) keresztül. Annyi biztos, hogy az uniós igazolvány kiállítása ingyenes lesz.

A tuti tipp, hogy mielőtt bárhová utaznánk, az indulás előtt nézzük meg, milyen igazolványokat fogadnak el az adott országban.

A Covid-igazolvány, azért hasznos és szükséges is, mivel az igazolvány birtokosait – Európai Bizottság azt kérte, hogy a tagállamok oldják fel az utazási korlátozásokat azok esetében, akik teljes mértékben be vannak oltva, illetve átestek Covid19-fertőzésen – nem lehet az utazások során a határok átlépésekor további tesztre vagy karanténra kötelezni.

Az uniós digitális Covid-igazolvány annyiban tér el a magyar védettségi igazolványtól, hogy a néven, a születési dátumon, a kiállítón és az igazolvány egyedi azonosítóján felül a következő adatokat tartalmazza:

  • az oltási igazolványok esetében: az oltóanyag típusa és gyártója, a beadott adagok száma, az oltás(ok) beadásának napja;
  • a tesztigazolványok esetében: a teszt típusa, a tesztelés napja és ideje, helye és eredménye;
  • a gyógyultsági igazolványok esetében: a pozitív teszteredmény dátuma és az érvényességi idő
  • a magyar igazolvány nem tartalmazza a PCR-teszt eredményét.

Azoknak mindenképpen érdemes kiváltaniik az unios igazolást, akik más országokba is akarnak utazni – nemcsak a kétoldalú megállapodást kötő országokba –, avagy oltás nélkül, csak teszttel akar utazni.

A PCR-tesztek esetében 72 óra, az antigénteszteknél pedig 48 óráig lehet utazni. Ne feledjük, otthon végzett teszttel nem utazhatunk. A gyógyultsági igazolvány maximális érvényességi idejét 180 napban határozták meg, azaz a betegség után fél évig utazhatunk szabadon.

A gyerekekkel kapcsolatban, ami biztos, hogy a Pfizer-oltást már engedélyezte az EMA a 12-15 éves korosztály számára is, ezért ők is kaphatnak igazolványt. Amennyiben valaki ennél fiatalabb, de a szüleinek van igazolványuk, úgy az Európai Bizottság ajánlása szerint ők is szabadon utazhatnak, míg a 6 év alattiakat az utazással kapcsolatos vizsgálatok alól is mentesíteni kell.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?