Belföld, Hírek

Nincs menekvés, bennünket is elér a brutális viharzóna, ami letarolta fél Európát – Mutatjuk, hogy vonul át felettünk az égiháború

Az esti órákban érkezik fölénk az a hidegfront, mely a szomszédos országokban teniszlabdányi jéggel, pusztító tornádóval mutatta meg az erejét. Mutatjuk, hogyan várható átvonulása felettünk, és mely országrészeken kell készülnünk a vihar tombolására!

 

 

 

 


A cseh és szlovák határon emberéleteket követelő tornádót (erről ittitt és itt írtunk bővebben), nyugati szomszédunkban, Ausztriában labdányi darabokkal lecsapó jégvihart okozott az a hidegfront, mely az esti órákban eléri hazánkat. A front mögött valóban felfrissül majd a levegő és pár napra megszűnik a tűrhetetlen kánikula, de addig is erőteljes zivatarokra, akár a 100 km/órát meghaladó szélre, jégesőre és akár szupercellák kialakulására is számítanunk kell.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán most azt írják: „a délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg. Az éjszaka első felében az intenzív zivatartevékenység súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző.”

Az OMSZ minderről egy térképet is posztolt, íme:

 

Figyelmeztetésükben hozzáteszik, a zivatarok könnyen 80-100 km/órás szelet hozhatnak, de egyes lökések sebessége akár 120 km/órás is lehet. Az OMSZ három megye (Győr-Moson-Sopronban, Komárom-Esztergomban és Nógrádban csak sárga, azaz első fokú a figyelmeztetés) kivételével narancsszínű, azaz másodfokú vihar-veszélyjelzést is kiadott.

A vihar várható átvonulását az Időkép alábbi videója szemlélteti:

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?