Belföld

Gulyás Gergely fontos bejelentést tett az óraátállításról és az EU-s tagságról

Az új CSOK Plusz program bejelentésén túl a szerdai kormányinfó alkalmával számos egyéb, a társadalom számára is releváns kérdés került terítékre.

 

 

 

Az EU-val kapcsolatos kérdéseket illetően a miniszter úgy nyilatkozott, hogy nem kötelező uniós külügyi főképviselőnek lenni, válaszul arra, hogy Josep Borrell, az uniós külügyi főképviselő korábban megjegyezte, hogy Magyarországnak nem kötelező az EU tagjának maradnia. Hozzátette, hogy Magyarország sokkal hosszabb ideig fog az EU tagja maradni, mint ameddig Borrell a főképviselői pozíciót betölti.

A gázárakkal kapcsolatban elmondta, hogy az év vége után vizsgálják a lakossági rezsiárak esetleges változását. Megjegyezte, hogy jelenleg a rezsicsökkentésen felüli lakossági gáz mennyiségének ára magasabb, mint a világpiaci ár. Kifejtette, hogy a mostani beszerzési árak nem azonnal, hanem később jelennek meg a fogyasztói árakban. Hozzátette, hogy a rezsicsökkentett elektromos és gázárak még mindig versenyképesek a piaci árakkal összehasonlítva.

A miniszter kijelentette, hogy az energiaárak tavalyihoz képest jelentős csökkenése miatt idén télen nincs szükség arra, hogy a közigazgatási épületekben és az iskolákban csak 18 fokig fűtsenek.

Az óraátállítás eltörlésével kapcsolatban elmondta, hogy csak egységes döntéssel lenne érdemes megszüntetni, mivel egyedül nehéz lenne ezt véghez vinni. Ha az óraátállítás megszüntetéséről döntenének, akkor a kormány a nyári időszámítás mellett tenné le a voksát.

Végül, a kamatstop hosszabbításáról szólva elmondta, hogy a kormány a novemberben hoz döntést. A korábban felhozott érvek továbbra is érvényesek, és 10% alatti alapkamat mellett lehetne megszüntetni ezt az intézkedést.




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?