Hírek, Külföld

Rossz hír a szomszédból: Ukrajnában ismét megközelítette az ezret az új betegek száma

Ukrajnában kismértékben tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, csütörtökre megközelítette az ezret az új betegek száma, viszont kevesebb volt a halálos áldozat, mint az előző napon, az aktív betegek száma pedig 22 ezerre csökkent.

 

 

 

 


A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 937 új esettel 2 231 914-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint százzal haladja meg a megelőző napiét. Az elhunytak száma 58-cal 52 181-re emelkedett, míg előző nap számuk hetven volt. Eddig 2 157 732-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban csaknem két és félezren, az aktív betegek száma így több mint másfél ezerrel tovább csökkent 22 001-re. Kórházba 559 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon számuk 419 volt.

A legtöbb új beteget, 223-at megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az azonosított fertőzöttek száma megközelítette a 213 ezret. Hosszú idő után először az elmúlt napban senki sem halt bele a betegségbe. A járvány eddig 5185 halálos áldozatot követelt a fővárosban, míg több mint 203 500-an győzték le a kórt.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 794 001-en kapták meg valamely védőoltás első, 435 166-an a második dózisát is. Szerdán 79 921 embert oltottak be Ukrajnában.

Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsnál (RNBO) szerda este tartott értekezletén a koronavírus igen veszélyes, delta variánsa ukrajnai elterjedésének megakadályozása érdekében egyeztettek néhány javaslatot, amelyeket a kormány elé kívánnak terjeszteni, amint azt a védelmi tanács is jóváhagyta.

A tanácskozáson mások mellett az egészségügyi miniszter, vezető orvosok és tudósok vettek részt. Egyebek mellett javasolták, hogy vezessen be a kormányzat kötelező és 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet az Oroszországból, Fehéroroszországból, Nagy-Britanniából és Portugáliából érkezők számára.

Hozzáfűzte: az említett országokból érkezőknek így nem lenne elegendő a határátlépéshez az, hogy teljes beoltottságot igazoló dokumentummal rendelkeznek. Javasolták továbbá azt is, hogy az ideiglenesen megszállt krími és Donyec-medencei területekről érkezőkön az ukrán ellenőrzésű területre történő belépéskor az ellenőrző ponton végezzenek kötelezően PCR-teszttel szűrést. Tanácsolták ezenfelül az oltási kampány felgyorsítását.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter csütörtökön egy tévéműsorban kijelentette: azok, akik be vannak oltva, védetettek a koronavírus delta variánsával szemben is. Emlékeztetett arra, hogy ha mégis megfertőződnek, a betegség náluk könnyű lefolyású.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?