Belföld, Hírek

Nyilvánosságra került, eddig hány, a delta variánssal megfertőződött beteget azonosítottak Magyarországon

A Koronavírus Sajtóközpont információja szerint eddig mindössze 5 esetben detektálták az Indiából származó delta variánst, amely újabb hullámokat indított el a világ különböző részein.

 

 

 




 

Azért lehet különösen veszélyes a delta variáns, mert gyorsan terjed és „előbb-utóbb megtalálja azokat a sérülékeny személyeket, akik nagyon betegek lehetnek és kórházba kerülhetnek, vagy esetlegesen meghalhatnak.”

„A delta variáns gyorsabb, fittebb és hatékonyabban le fogja vadászni a veszélyeztetett személyeket, mint az előző variánsok, ezért a vakcina nélkül maradt emberek továbbra is veszélyben vannak” – nyilatkozta dr. Mike Ryan, a WHO egyik igazgatója.

A WHO adatai szerint a delta variáns jelenleg 92 országban van jelen. Az eddigi adatok alapján a vírus 60%-kal gyorsabban terjed, mint az alfa variáns, amely 50%-kal gyorsabban terjed az eredeti, vuhani törzsnél.

Május 28-án Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy hazánkban is megjelent az akkor még indiai mutánsnak nevezett, ma már delta variánsnak hívott koronavírus-mutáció. Közel egy hónap telt azóta, de a delta variánssal fertőzöttek száma nem sokkal növekedett. Az mfor.hu-val a Koronavírus Sajtóközpont azt közölte, eddig mindössze 5 esetben azonosították a gyorsan terjedő delta variánst.

Az agresszív delta nagyon gyorsan terjed, ezért hamar rosszabbá fordulhat a helyzet a magasnak mondható átoltottság ellenére is.

Az foci Eb is veszélyforrás, mint a példák is mutatják. A Portugál Labdarúgó Szövetség június 13-án közölte, hogy Joao Cancelo pozitív koronavírustesztet produkált: a játékost Budapesten izolálták a csapattársaitól. Két nappal később a magyar válogatott ellen léptek pályára a portugálok a Puskás Arénában.

Tegnap pedig az is kiderült, hogy igazoltan koronavírus-fertőzött francia család vett részt a telt házas francia–magyar Eb-meccsen a Puskás Arénában. A francia család mellett ülő magyar szurkolók kiskorú gyermekét, aki még nem kapott oltást, karanténba kellett helyezni.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?