Hírek, Külföld

Újabb halálos vírus terjed: ketten is kórházba kerültek majomhimlővel az Egyesült Királyságban

A két fertőzött egy háztartásban él, és külföldön kapták el a betegséget.

 

 

 

 


Két ember kórházba került majomhimlővel az Egyesült Királyságban, írja a BBC Matt Hancock bejelentése alapján. A brit egészségügyi miniszter elismerte, hogy mindkét fertőzöttet Wales északi részén azonosították, és az egyik beteget azóta már a liverpooli kórházban kezelik. Hozzátette: a betegség egyelőre alacsony kockázatot jelent a széles tömegek számára.

A Liverpooli Egyetemi Kórház szóvivője is megerősítette, hogy az intézményben ápolnak egy majomhimlővel fertőzött embert. A szóvivő kiemelte, hogy a beteget a fertőző betegségek terén magasan képzett szakemberek felügyelik, akik minden szükséges óvintézkedést megtettek. Így a fertőzött egyelőre nem jelent veszélyt sem az intézmény dolgozóira, sem pedig a többi betegre.

A walesi közegészségügy közleménye szerint mindkét fertőzött „a tengerentúlon kapta el betegséget”. A fertőzöttek egy háztartásban élnek.

A majomhimlő egy olyan ritka, halálos vírus, mely elsősorban Afrika középső és nyugati részén fordul elő. A fertőzött kezdetben belázasodik és fájdalmak gyötrik, később pedig a himlőkre jellemző kiütések jelennek meg a bőrén. Nevét onnan kapta, hogy elsőszámú hordozói a majmok, de ezen felül egyes mókusfajtákban is kimutatták már a betegséget.

A majomhimlő ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint az évtizedekkel korábban sikeresen kiirtott fekete himlő, csak sokkal kevésbé tartják veszélyesnek a korábban világjárványt okozó rokonánál. A legtöbb majomhimlővel fertőzött beteg a kezeléseket követően teljesen felépül.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegség terjedése „korlátozott”, eddig csak 15 országból jelentettek majomhimlős esetet.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?