Külföld

„Nem kapok levegőt!” – a George Floydéhoz hasonló ügy sokkolja Amerikát

A 41 éves afroamerikai férfi, Derrick Scott is rendőri intézkedés után halt meg, 2019. május 20-án. Földre teperték, majd 13 percig térdeltek rajta.

 

 

 




 

Nyilvánosságra került egy tavaly májusi, George Floydéhoz hasonló eset az Egyesült Államokban.

Azon a felvételen is egy afroamerikai férfi könyörög a rendőröknek, hogy nem kap levegőt. A 41 éves Derrick Scott a történtek után, 2019. május 20-án a kórházban halt meg.

Az Oklahomai rendőrség 2019 májusában készült testkamerás felvételén az látszik, hogy egy férfi menekül, majd a rendőrök leteperik. Derrick Scottot a rendőrök térdükkel és kezükkel szorították a földhöz, közben a zsebéből kivettek egy lőfegyvert.

„Nem kapok levegőt! Kérem! Segítség! Nem kapok levegőt” – könyörgött a férfi a rendőröknek. Az egyenruhások az Oklahoman.com beszámolója szerint 13 percen át szorították a földhöz Scottot.

„Nem érdekel” – mondta Scottnak az egyik rendőr, Jarred Tipton. A másik pedig azt mondta, hogy a férfi igenis jól tud lélegezni.

Derrick Scotton még akkor térdeltek a rendőrök, amikor már elveszítette az eszméletét. Az oklahomai városi kórházba szállították, de ott már nem tudtak segíteni rajta. A férfi egy órával azután, hogy a rendőrök leteperték, meghalt.

A Black Lives Matters mozgalom egyik követelése az volt, hogy a rendőrség mutassa meg a Derrick Scott letartóztatásáról készült testkamerás videót. Az oklahomai rendőrkapitányság eleget tett a követelésnek, és átadta a felvételt a férfi családjának, illetve a sajtónak.

Scott édesanyja, Vickey Scott azt mondta a helyi lapnak, hogy nagyon felzaklatta a felvétel, és ez volt a legembertelenebb dolog, amit valaha látott.

Szerinte semmit nem tettek a fiáért, állatként kezelték a rendőrök, és hiába mondta, hogy nem kap levegőt, tudomást sem vettek róla.

Larry Withrow, az oklahomai rendőrség szóvivője szerint az ügyben indított vizsgálat tisztázta a három rendőrt, Jarred Tiptont, Ashley Copelandet és Jennifer Titust a vádak alól. Szerinte Tipton megjegyzése, hogy nem érdekli, Scott kap-e levegőt, csak „a konfliktus hevében” hangzott el, és ilyesmi elhangozhat egy rendőr szájából.

Az NBC beszámolója szerint az incidens akkor kezdődött, amikor a rendőröket nem sokkal 14 óra előtt azzhal hívták fel, hogy egy fekete férfi fegyvert lóbálva vitatkozik valakikkel. Scott egyébként elmenekült, és ellenállt a rendőri intézkedésnek.

 

 

 

VIDEÓ: Derrick Scott ügye

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?