Belföld, Hírek

Megjelent a kormányrendelet a lazításokról: ez lesz tilos azoknak, akik nincsenek beoltva

Megjelent a kormányrendelet az 5 millió beoltott után bekövetkező lazításokról.

 

 

 

 


Ahogy a Blikk megírta, pénteken Orbán Viktor a Kossuth Rádióban tett bejelentést arról, milyen lazításokkal számolhatunk, ha meglesz az 5 millió beoltott. Ennek értelmében például eltörlik a kijárási korlátozást, illetve a közterületi maszkviselést is.

Péntek este meg is jelent a Magyar Közlönyben a lazításokhoz kapcsolódó kormányrendelet, amiben a következőképp összegezték az 5 millió beoltott után életbe lépő lazításokat:

  • megszűnik a kijárási tilalom,
  • megszűnik a kötelező zárási időpont az üzletek, vendéglátó üzletek számára,
  • a kötelező közterületi maszkviselési kötelezettség megszűnik,
  • szabad a sport a közterületeken, akár egyéni vagy csapatsportól van szó,
  • magán- és család rendezvényeken maximum 50 fő vehet részt, lagzi pedig maximum 200 fővel tartható meg,
  • ha egy étteremben vagy szállodában tartott magánrendezvényről van szó, akkor a hely üzemeltetőjének kell gondoskodnia arról, hogy a résztvevők el legyenek különítve,
  • egyéb zárt téri rendezvények csak védettségi igazolvánnyal látogathatók,
  • maximum 500 fő részvételével tartható szabadtéri rendezvény, gyűlés is, azonban 500 fő felett csak koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt,
  • csak védettségi igazolvány birtokában látogathatóak a zenés-táncos rendezvények,
  • a 16-18 év közötti fiatalok koronavírus ellen védett felnőtt kísérete nélkül is mehetnek moziba vagy akár étterembe, ha van védettségi igazolványuk.

A rendeletben továbbá azt is kikötötték, hogy a temetés és a házasságkötés nem számít rendezvénynek, de a lagzi viszont igen, így a lakodalomra is vonatkoznak majd a rendeletben megszabott korlátozások. Mint olvasható, akkor nem minősül rendezvénynek a házasságkötés, ha az anyakönyvi hivatal házasságkötő a polgármesteri hivatal helyiségében vagy a vallási közösség vallási tevékenység céljára használt helyiségében van. Ha ez nem így van, akkor azonban a házasságkötésre a családi eseményre vagy magánrendezvényre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

Ugyanis a magánrendezvények, illetve családi események továbbra is egy lapon említendőek. Ha azonban a rendezvényt egy vendéglátóhelyen rendezik meg, akkor arra a vendéglátó üzletekre vonatkozó szabályok érvényesek. Mint írták, ha a családi esemény vagy magánrendezvény teljes időtartama alatt a vendéglátó üzlet területére – az ott foglalkoztatottakon kívül – a családi esemény vagy a magánrendezvény résztvevőin kívül más nem léphet be, abban az esetben a családi eseményen vagy a magánrendezvényen a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet.

Illetve akkor is részt vehet a családi- vagy magánrendezvényen koronavírus ellen nem védett személy, ha a vendéglátóhelynek van egy olyan helyisége, ami el van különítve a többitől. Ha szálláshelyen tartják a rendezvényt, akkor a szálláshelyekre vonatkozó szabályok érvényesek, azonban amint vége a rendezvénynek, a koronavírus ellen nem védett személyeknek el kell hagyniuk a szálláshelyet.

A zenét és táncos rendezvényekkel kapcsolatban az olvasható a rendeletben, hogy csakis azok látogathatják, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Nekik tilos zenés, táncos rendezvényt szervezni is, viszont klipforgatáson részt vehetnek, de akkor is végig maszkot kell viselniük, csak akkor nem kell, ha ők a fellépők. A zenés, táncos rendezvény szervezőjének kell gondoskodnia a szabályok betartásáról.

A rendeletben szó esik az egyéb rendezvényekről is, amelyek nem sportrendezvények, kulturális események, családi esemény vagy magánrendezvény, se zenés-táncos rendezvény. Mint olvasható, ha az adott szabadtéri rendezvényen 500 főnél kevesebben vannak, akkor azok is látogathatják, akik nem koronavírus ellen védett személyek. Ha azonban 500 fölötti a létszám, akkor csak a védett személyek vehetnek részt, illetve azok a kiskorúak, akik a felügyeletük alatt állnak. Ha a rendezvényt zárt térben tartják, akkor csak védettek, illetve a felügyeletük alatt álló kiskorúak vehetnek részt. A rendezvények szervezőjének a feladata, hogy a maszkviselés szabályait lefektesse a dolgozók számára, azonban ha az alkalmazott nem tudja igazolni a védettségét, akkor kötelező maszkot felvenni.

A gyülekezéssel kapcsolatban az olvasható a rendeletben, ha 500 főnél kevesebb résztvevője van egy gyűlésnek, akkor koronavírus ellen nem védett személyek is részt vehetnek, azonban 500 fő felett csak a védett személyek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak vehetnek részt. Spontán gyűlésen azonban még mindig tilos részt venni.

A fenti védelmi intézkedések csak akkor fognak életbe lépni, amint elértük az 5 millió beoltottat, azonban ez alól kivétel a gyűlésekre vonatkozó szabályok, amelyek csak június 14-től érvényesek.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?