Érdekes, Internet

12 hamis fotó az internetről, amit az egész világ igaznak vélt

Napról napra bukkannak fel az interneten olyan szenzációhajhász képek, amelyek pillanatok alatt több százezer megosztást képesek begyűjteni a közösségi oldalakon, mert annyira erős az üzenetük, esetleg a furcsaságukkal hívják fel magukra a figyelmet. Néha azonban kiderül, hogy a megható vagy lebilincselő történet valójában hamis, esetleg a kép manipulált. Ezért nem árt, ha egészséges szkepticizmussal állunk minden vírus módjára terjedő fotóhoz, mert lehet, hogy egyáltalán nem is az látható a képen, amit megpróbálnak “eladni” nekünk.

 

 

 

1 Ez történt az őserdőkkel 10 év alatt.

A látványos fotókollázs az év elején tomboló „10 éves kihívás” apropóján látott napvilágot, egészen pontosan a Reddit közösségi oldalon, azzal a szöveggel, hogy „minden évben 115-145 ezer km² erdő tűnik el a Földön a fakitermelés következtében”. A fotó valóban látványosnak tűnik és a World Wide Fund for Nature logója még hitelesebbé teszi, ám ettől függetlenül nem egy előtte-utána képet láthatunk, hanem egy fotostockból megvásárolt és összevágott fotón, amin a malajziai trópusi dzsungel pusztulását ábrázolja.

2 A srác, aki séfeket megszégyenítő módon keveri a rizst.

Gondolnád, hogy a fotósnak sikerült elkapnia azt a tökéletes pillanatot, amikor a főhős a lehető leglátványosabb módon keveri a rizst? Nem egészen. Ha jobban megnézzük, a rizs meglehetősen irreális, és ez nem is véletlen, hiszen ez pusztán csak egy „szobor”, amit egy tokiói boltban lehet megvásárolni, ahol hamis ételeket és italokat árulnak.

3 Graffiti, ami csak a vízben látható.

A kép számos internetes oldalon utat tört magának, amit nem is csodálunk, hiszen valljuk be, valóban elképesztő látványt nyújt. Valójában azonban hamisítvány, vagy legalábbis egy kis Photoshoppot kapott az eredeti kép, a víz tükrén ugyanis soha nem lehetne ennyire tisztán látni a fejjel lefelé készített falfestményt. Ez a valóságban valahogy így néz ki:4 A Metro-Goldwyn-Mayer logójának készítése.

Legalábbis ezzel a címmel terjedt el az interneten a bal oldalt látható kép, amin valójában egyáltalán nem az MGM logójának készítését, hanem egy állatorvosi rendelőben vizsgált oroszlánt láthatunk. További jó hír, hogy a képen látható – akkor még betegeskedő – oroszlán mára makkegészséges.

5 Szilveszter Párizsban.

Ez a népszerű fotó szinte minden szilveszterkor bejárja a világot, pedig nem kell nagy tűzijáték-szakértőnek lennünk hozzá, hogy rájöjjünk, valami nem klappol az egyszerre fellőtt több száz tűzijáték körül. Nem is véletlenül, ez a kép is ugyanis csak egy ügyes Photoshop, a párizsi szilveszteri tűzijáték pedig valahogy így néz ki a valóságban:

6 A kutya, aki 7 éve minden este az elhunyt gazdája sírján alszik.

Közel 60 ezer kedvelést és majdnem ugyanennyi megosztást kapott ez a sírkövön fekvő kutya, aki a leírás szerint 7 éve minden este a gazdája sírján alszik. A kép ez esetben valódi, pusztán a hozzá kapcsolt történet az, ami sántít, az állat és a sírkő tulajdonosa ugyanis semmilyen formában nem kapcsolódik egymáshoz, a kóbor kutyák egyszerűen szeretnek a hűvös márvány sírokon megpihenni, ahogy a most következő blöki is, aki ugyanezzel a történettel vált világhírűvé az interneten, szintén tévesen:

7 „Egy tipikus nap Oroszországban”.

Ezzel a képpel gyakran találkozhatunk az interneten, de ami a legmeglepőbb, hogy a kép teljesen valódi, pontosabban nem tartalmaz Photoshoppot. A fotó valójában a csehországi Brno városban készült, a képen látható medve pedig tulajdonképpen egy jelmez, amit két Greenpeace aktivista öltött magára, hogy felhívja a figyelmet, az északi-sarkvidéken uralkodó féktelen olajkitermelés veszélyeire.

8 A csőhöz fagyott, kiskutyát ölelgető lúd.

Január végén több százezer ember osztotta meg ezt a fotót, amin egy oszlophoz fagyott lúd látható, amint épp egy kölyökkutyát melegít a szárnyaival. Vagyis elméletben. A valóságban a kép sokkal régebben készült és szerencsére a rajta látható lúd sincs az oszlophoz fagyva, pusztán a madár úgy gondolta, hogy megölelgeti kicsit a magányos kutyust.

9 A munkás, aki tönkretette a főnöke autóját, amiért nem fizették ki.

Valószínűleg Ti is találkoztatok már ezzel a roppant népszerű GIF képpel, amin egy elvileg hónapok óta fizetés nélkül dolgozó munkás bosszúja látható. Legalábbis a képhez csatolt történet szerint. A valóságban azonban szó sincs ilyesmiről, a jelenetben pedig az Allianz egyik reklámjának a forgatását láthatjuk, ahol egyébként gondosan ügyeltek rá, hogy a felvétel előtt eltávolítsák a motort és az üzemanyagot a kilapított autóból.

 

 

 

10 A teknősfej-formájú szikla.

Ez a kép szintén idén januárjában jelent meg a Facebookon, ahol közel százezer ember osztotta meg, ezt az egyébként teljesen fiktív, nem létező természeti képződményt. A kép egy ügyes Photoshop-mester műve, az ihletet adó – valóságban is létező – szikla pedig valahogy így néz ki:

11 Megalodon fog egy bálnacsigolyában.

A képen látható megalodon fog és a megsebzett bálnacsont teljesen valódi, pusztán teljesen eltérő időben találták azokat. Egy ügyes vállalkozó ötlete volt, hogy egyesítsék őket egyetlen látványos szoborrá, amiből azóta egyébként már másolatok is készültek, amiket 125 dollárért lehet megvásárolni az Ebayen.

12 Óceánba szennyvizet engedő óceánjáró.

A közelmúltban jelent meg ez a kép a Facebookon, amin egy repülőgép fedélzetéről láthatjuk, amint egy óceánjáró közvetlenül a tengerbe üríti a szennyvizet. Amikor a kép túlságosan nagy felháborodást kezdett kelteni, Uruguay környezetvédelmi minisztere, Alejandro Nario közbeavatkozott, aki a Twitter fiókján megerősítette, hogy a képen csak az látható, ahogy az óceánjáró hajó beindítja a hajócsavarjait, melynek következtében felkavarodik a tenger alján található iszap és homok.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?