Belföld, Hírek

Százmilliókat csaltak ki: letartóztatták Berki Krisztián, Lagzi Lajcsi és Győzike ügyvédjét

Dr. Szilágyi Roland korábban a NAV egyik magas szinten lévő vezetője volt.

 

 

 

 


A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást, amelyben több százmillió forintot kértek egy vállalkozótól, ügyvédek közreműködésével – tudta meg a Pesti Srácok.

A LAP ÚGY TUDJA, AZ EGYIK ÉRINTETT ÜGYVÉD BERKI KRISZTIÁN, GYŐZIKE, ILLETVE LAGZI LAJCSI VÉDŐJE, SZILÁGYI ROLAND, AKI KORÁBBAN A NAV EGYIK MAGAS SZINTEN LÉVŐ VEZETŐJE VOLT.

Az ügyészség közleményében azt írta, a nyomozó főügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövetők elfogása érdekében szerdán tizenkét helyszínen összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre, amelyek során motozásokat, kutatásokat és lefoglalásokat foganatosított, majd hét személyt gyanúsítottként hallgatott ki.

Újravizsgálják az esetet: balesete után két évvel lett tanúból gyanúsított Berki  Krisztián - Blikk
Berki mellett ügyvédje, dr. Szilágyi Roland © Zsolnai Péter / Blikk

– A megalapozott gyanú lényege szerint egy férfi 2019 szeptembere és 2020. márciusa között több társával – köztük két ügyvéddel – egy vállalkozótól kérésükre megközelítőleg 800 millió forintot kapott.

AZ ELKÖVETŐK VALÓTLANUL ARRA HIVATKOZTAK, HOGY EZEN ÖSSZEGBŐL A BELÜGYMINISZTERNEK, RENDŐRÖKNEK, NAV-OSOKNAK ÉS MÁS HIVATALOS SZEMÉLYEKNEK KELL FIZETNI ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY A VÁLLALKOZÓ ELLEN NE INDULJON ADÓHATÓSÁGI ÉS BÜNTETŐELJÁRÁS.

Amikor mégis nyomozás indult a vállalkozóval szemben, további 100 millió forintot kértek tőle azért, hogy az eljárást hivatalos személyek segítségével számára kedvezően befolyásolják. A fentieken túl ezen vállalkozót közvetítőkön keresztül egy további ügyvéd is megkereste azzal, hogy 150 millió forintért eléri a büntetőeljárás számára megfelelő lezárást. Az ügyvéd – szintén valótlanul – arra hivatkozott, hogy az ügylethez a miniszterelnök, a legfőbb ügyész és egy magas beosztású NAV-vezető befolyását kérik, és ezért a kért pénzből nekik is kell fizetni – írták, hozzátéve, hogy az ügy felderítésében, a bűnügyi akció előkészítésében és végrehajtásában a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is közreműködött. A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatala a Központi Nyomozó Főügyészség felkérésére több százmillió forint értékben biztosított vagyontárgyakat. A nyomozó főügyészség elrendelte valamennyi elkövető őrizetét és indítványozza letartóztatásuk elrendelését. A személyi szabadságot érintő kényszerintézkedések tárgyában a Budai Központi Kerületi Bíróság szerdán és csütörtökön dönt.

Szilágyit egyébként nemrég elsőfokon hivatali visszaélés, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás és más bűncselekmények miatt indult ügyben felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Emellett a Pesti Srácok úgy tudja, hogy a fent említett társaság néhány tagja más vállalkozóknál is bepróbálkozott. Egyiküket az egyik ügyvéd irodájába hívták tárgyalni, ahol a jogász mellett jelen volt a ’90-es évek éjszakai életének egyik ismert szereplője is. A vállalkozótól 150 millió forint feletti összeget kértek azért, hogy jó irányba tereljék a büntetőügyét. Az ügyvéd ezen a tárgyaláson is szóba hozta a belügyminiszter nevét, mint aki segíteni tud nekik, hiszen vele jó kapcsolatot ápol a mellette ülő alvilági személy. Ebből persze semmi nem volt igaz, az üzletember pedig nem is volt hajlandó fizetni nekik.

 

 

 

 

 

forrás: borsonline.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?