Belföld, Hírek

Gulyás Gergely: május 28-tól lehet lakodalmakat tartani, további lazításokról jövő héten dönt a kormány

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a heti Kormányinfón számol be a járvánnyal kapcsolatos legfontosabb kormányzati döntésekről.

 

 

 

 


4 420 767 beoltottnál járunk, vajon lesz bármilyen lazítás 4,5 millió beoltottnál. Azt már tudni lehet, hogy az újranyitás a következő mérföldköve ötmillió beoltottnál következhet, ami május végére érhető el. A korábban elmondottak szerint, onnantól már lagzikat is lehetne tartani.

Az újranyitás eddigi lépései:

  • Április 7 – első lépcső: 2,5 millió beoltott után az üzletek kinyithattak azzal a feltétellel, hogy 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben.
  • Április 24 – második lépcső: 3,5 millió beoltott elérése után kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei.
  • Május 1 – harmadik fázis – 4 millió beoltottnál az esti kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, az üzletekben már este 11 óráig lehet vásárolni. Kinyithattak a múzeumok, a színházak, a mozik, a könyvtárak, az edzőtermek, az uszodák, a vendéglátó helyek belső termei is. Látogatásuk védettségi igazolványhoz kötött.

Ezek után Gulyás Gergely ismerteti a kormány döntéseit. 

A Kormányinfón elhangzottak

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy 4 420 767 beoltottnál jár Magyarország. A mai napon elkezdődik a 16-18 éves fiatalok kampányszerű oltása, a tervek szerint keddig fog tartani, 96 ezren regisztráltak az oltásra. 144 ezer Pfizer vakcinát is eloltanak, akik legrégebben regisztráltak, azok kaptak sms-t, hogy erre a vakcinára is foglalhatnak időpontot most. A regisztráció megnyílt már ehhez is ma -ismertette.

Pünkösd után elérjük az 5 millió beoltottat, jövő héten döntenek a lazításokról

A számítások szerint a pünkösdi hosszú hétvége utáni héten fogjuk elérni az 5 millió első oltást, ezért a kormány a jövő héten fog tárgyalni az újranyitás következő lépéséről, a korlátozások további enyhítéséről akkor döntenek-mondta el a miniszter.

„A rendezvények közül az esküvők megrendezése körül van a legtöbb kérdés, már azt már most előre jelezzük, akárhogyan alakulnak az oltások, 27-én éjféltől, tehát 28-án nulla órától a lakodalmak megtartására is lesz lehetőség” – jelentette be Gulyás.

Külföldön élő magyarok is kapnak védettségi igazolványt

A kormány a tegnapi ülésén arról is döntött, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt. A szabályozás még alakul, az a terv, hogy minden magyar állampolgár, aki valamely uniós – vagy OED – vagy NATO tagállamában illetve Oroszországban vagy Kínában kapta az oltását, akkor Magyarországon is – a külföldi igazolások bemutatása után – a kormányhivatalban kaphat magyar védettségi igazolványt.

Gulyás fontos eseménynek hívta a járvány elleni védekezésben, hogy a kínai Sinopharm vakcinát elismerte a WHO, ez visszaigazolta a magyar kormány döntését.

5 millióan regisztráltak oltásra

Elmondta, hogy elértük az ötmillió regisztráltat, ehhez hozzá kell venni, hogy 260 ezer embert regisztráció nélkül oltottak be. Azt látják, hogy június elejére, közepére el tudjuk érni, hogy minden regisztrált be legyen oltva, azok is akik csak nyugati vakcinát fogadnak el.

Gulyás mindenkit arra kért, hogy a javuló járványadatok ellenére, amíg a kormány nem dönt az újabb lazításokról, addig mindenki tartsa be a jelenleg érvényben lévő védettségi intézkedéseket.

Két hónapot nyertünk a keleti vakcinákkal

Benyújtotta a kormány az Európai Uniónak a helyreállítási tervet. Kiemelten szerepel benne az egészségügy, az oktatás, és a zöld közlekedés fejlesztése. Gulyás Gergely szerint várhatóan egy hónap alatt elfogadja az EU a magyar tervet. Mert forrásokra van szükség. Kifejtette, hogy a keleti vakcináknak köszönhetően a többi országhoz képest Magyarország két hónappal hamarabb éri el azt a védettségi szintet, amivel az élet visszatérhet rendes kerékvágásba, így esélyt kapunk a „normális nyárra”

Lehetnek gyerektáborok június 1-től

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte, hogy az a döntés született, hogy június elsejétől megtarthatók a gyerektáborok. Addigra elérjük az 5 millió beoltottat. Ezt azért közlik előre, hogy fel lehessen készülni a szervezésre.

Jön a védettségi applikáció, így működik majd

Szentkirályi magyarázta el az applikáció működését. Az EESZT-ből szerzett adatok alapján láthatóvá teszi az applikáció a koronavírus elleni védettséget, az oltott nevét, a TAJ-számát, az oltás idejét, a védettség tényét vagy a védettség hiányát, mégpedig QR-kód segítségével. Az első használat során az EESZT-ben regisztrálni kell, igy lehet letölteni belépés után, hozzátette, hogy ügyfélkapus azonosításra is van lehetőség. Személyesen a kormányablakon is el lehet ezt intézni. A plasztikkártyával és az applikációval is lehet majd a védettséget igazolni, viszont aki a betegségből való felgyógyulás után kapott kártyát, az a személy csak az igazolvánnyal igazolhatja.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?