Belföld, Hírek

A magyar határra ért az indiai mutáns vírus – Hétszer ellenállóbb a vakcinával szemben, Angliában már a nyitás is veszélybe került

Angliában már a nyitást is veszélybe sodorhatja az indiai kettős mutáns vírus megállíthatatlannak tűnő terjedése. A WHO szerint a vizsgált gyógyszerek és vakcinák hatékonysága csökken az indiai variánssal szemben. A kettős mutáns vírus már Magyarország határait is elérte.

 

 

 




 

Rohamosan terjed az indiai kettős mutáns vírus, amely már 49 országban van jelen a WHO legfrissebb járványügyi beszámolója szerint (44 ország mintát is küldött a szervezetnek, öt másik csak jelentést). A fertőzés lassan körbeveszi Magyarországot is: Ausztriában, Romániában, Csehországban és Szlovéniában is megjelent már a veszélyes variáns, és bizonyára csak idő kérdése, míg itthon is kimutatják.

Előzetes kutatási eredmények ráadásul azt sejtetik, hogy a Magyarországon is használt Bamlanivimab gyógyszer kevésbé hatásos az indiai variáns ellen. Ezt az orvosságot az igazolt megbetegedés után 7-10 nappal lehet beadni infúzió formájában azoknak a betegeknek, akiknél nagy a kockázta a betegség súlyos lefolyásának, de még nem kerültek kórházba. A WHO szerint más, antitest alapú készítmények hatásossága is némileg csökkenhet, ha az indiai variáns ellen kell felvenni a harcot.

A WHO jelentése további riasztó megállapításokat is tett. Az általuk idézett kutatások szerint a B.1.617.1 jelű indiai mutáns akár 7-szer is ellenállóbbnak bizonyult a Pfizer és a Moderna vakcinájával szemben (a többi oltóanyag hatását itt nem vizsgálták). Ennek ellenére a vírus mutációját (jelenlegi állapotában) végül mindannyiszor legyőzték a vizsgálaton részt vett, beoltott páciensek. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek még csak előzetes, hitelesítés előtt álló kutatási eredmények.

Az indiai mutáns Angliában is nagy ütemben terjed. Néhány hete még csak száz körül volt az esetek száma, mostanra már a B.1.617.2 jelű volt a második legelterjedtebb variáns az országban. Egyes városokban (például Bolton és Blackburn) már a koronavírusos esetek felét a kettős mutáns vírus okozza. Brit szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a veszélyes variáns terjedése a jövő hétfőre tervezett nyitást is veszélybe sodorhatja.

A B.1.617.2 angliai előfordulása darabszámra még mindig nem sok (április végén a vizsgált minták 6,1 százalékában fordult elő), száma azonban hetente duplázódik. A The Guardian birtokába jutott jegyzőkönyvek szerint a brit kormány vészhelyzeti tudományos tanácsadó testülete arra figyelmeztetett: egy, a brit mutánsnál fertőzőbb vírus megjelenése korlátozó beavatkozások hiányában olyan hullámot indíthat el, ami még a brutális januári fertőzöttségi mutatókon is túltesz.

– Mivel szinte mindent arra tettünk fel, hogy az átoltottság miatti védelem miatt nyithatunk, aggódom amiatt, hogy még mindig nem tudjuk biztosan, az új vírusvariánsok ellen is működik-e az immunizáció – mondta Andrew Hayward, a tanács egyik tagja.

– Tudjuk, hogy a vakcina hatékony a brit mutánssal szemben, de azt is, hogy a dél-afrikai variánssal szemben kevésbé. Az indiai mutánssal kapcsolatban semmilyen, a való életből vett tapasztalatunk nincs ilyen szempontból, és a laboratóriumi vizsgálatok száma is csekély még– figyelmeztetett a szakértő.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?