Belföld, Hírek

RTL Híradó: ötezer egészségügyi dolgozó készül felmondani

Rengeteg egészségügyi dolgozó gondolkodik a pályaelhagyáson az új törvény januári hatályba lépése miatt, nem akarják aláírni az új munkaszerződést – hangzott el az RTL Híradó vasárnapi riportjában.

 

 

 


Az új, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt október 6-án fogadta el a parlament. Ez többek között lehetővé teszi majd, hogy a dolgozókat 2021. január 1-től akár két éves időtartamra áthelyezzék más kórházba, intézménybe. Emellett választaniuk kell, hogy az állami, vagy magánegészségügyben akarnak-e dolgozni, a másodállásokat ugyanis ezentúl engedélyeztetni kell.

A Magyar Orvosok Szakszervezetéhez folyamatosan érkeznek a jelzések arról, hogy sokan meg sem várnák a januári változást, azonnal fel akarnak állni.

A szakszervezetnek már több mint 5 ezer egészségügyi dolgozó jelezte, hogy elhagyja a pályát, és nem írja alá az új munkaviszonyról szóló szerződésüket.

Tóth Judit, a szervezet elnöke azt mondta a Híradónak, szerinte nincsenek tartalékok a rendszerben, és már az is katasztrófához vezet, ha 5-10 ember elmegy, de ha tömeges pályaelhagyás lesz, akkor januárban összeomlik az egészségügyi rendszer.

Tóth Judit szerint a dolgozóknak valójában nem célja, hogy felmondjanak, de most a koronavírus elleni küzdelemre akarnak összpontosítani, nem pedig munkajogászokkal egyeztetni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumtól azt közölték ők nem tartanak a tömeges felmondásoktól, de készek a módosításokra.

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?