Belföld, Hírek

Nincs megállás: tovább drágul a kenyér

Egy kiló kenyér 700-800 forintba kerül manapság a boltokban, ám némelyik termék kilónkénti ára már eléri az 1000 forintot is… és a drágulásnak még nincs vége.

 

 

 

Magyarországon mérték az unió legmagasabb élelmiszerinflációját augusztusban: az egy évvel ezelőtti árakhoz képest nálunk drágultak a legjobban az alapvető élelmiszerek, így a kenyér, a hús, a sajt.

Az adatok szerint a kenyér ára messze nálunk drágult a legnagyobb mértékben: az Eurostat adatai szerint augusztusban 66 százalékkal kellett többet fizetni a kenyérért, mint egy évvel ezelőtt. Ami durva, hogy a második helyezett Litvániában csupán fele ekkora volt a kenyér áremelkedése.

És ha ez még nem volna elég, a Magyar Pékszövetség elnöke, Sepsi József az RTL Híradónak azt mondta:

A kenyérárak tovább nőnek, ugyanis a liszt árának emelkedése még nem állt meg.

A liszt ára a háromszorosára emelkedett, emellett nagyon nagy mértékben nőttek az energiaárak, a bérek és a logisztikai költségek is, ráadásul információik szerint a liszt árának emelkedése még nem állt meg, hiszen októberben is emelést terveznek a malomipari vállalatok

Mint mondta, a magyar kenyérárak jóval alacsonyabbak voltak egy éve, mint a környező országokban, és még ezzel a drágulási ütemmel sem zárkóztak fel a német vagy az osztrák szintre.

forrás: blikk.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?