Belföld, Hírek

A járványhelyzet hozadéka: rohamosan drágulnak a zöldségek és gyümölcsök

Rohamosan drágulnak a gyümölcsök és a zöldségek.

 

 

 

 


Óriási károkat okoztak országszerte az áprilisi fagyok a gyümölcstermesztésben – derült ki a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács beszámolójából.

„Az idei tavaszi időjárás sem normális, de ehhez lassan hozzá kell szoknunk” – mondta a terméktanács elnöke, Apáti Ferenc, aki szerint az egyre gyakoribb enyhe januári, februári időjárás miatt korán rügyeznek a fák, ám a márciusi-áprilisi lehűlés elháríthatatlan, az ún. kevert fagyok nagy károkat okoznak.

A zavarodott tavaszi időjárás következménye a terméskiesés, s ez az oka a magas gyümölcsáraknak. Apáti Ferenc kijelentette: őszibarackból és kajszibarackból óriási terméskiesés lesz hazai és európai szinten is, ezért jóval magasabb áron tudjuk majd megvásárolni ezeket a termékeket. Azt is hozzátette, hogy a többi gyümölcs esetében még van remény egy közepes, normális termésre, kiegyensúlyozott piaci viszonyokkal és árakkal, ez azonban csak május közepe után lehet kijelenteni, mert addig bármikor jöhetnek még éjszakai fagyok – írja az Index.

A szamócát is károsították az idei tavaszi fagyok. A szakértő elmondta, hogy a termés a megszokottól az időjárás miatt 2-3 hetes csúszásban van. Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy a szamócát idén aranyárban mérik, kilónkénti ára 3500 forint körül lehet. A cseresznyével is hasonló a helyzet. A virágzás most zajlik, így lehetetlen megjósolni a fagykárokat.

Nem csak a gyümölcsöknél, de a zöldségeknél is áremelkedésre lehet számítani – derült ki a Zabosfa KerTÉSZ közleményéből. Kevesebb zöldség kerül idén a boltokba a tavaszi időjárás miatt, ezért jelentős éremelkedésre számíthatunk.

„Szinte egész áprilisban több alkalommal is elfagyott a termés, ami nemcsak Magyarországot érinti, hanem a szomszédos országokat is. A korai burgonya is megsínylette a fagyokat, a megszokottnál minimum két-három héttel később lesz szabadföldi újburgonya, ami azt redményezi, hogy a fóliás burgonyák után május végén hiányra lehet számítani, ez pedig ismét az árak emelkedését hozza majd” – mondja a cég szakértője.

Ezt Apáti Ferenc is alátámasztja. Elmondta: átlagosan 10-30 százalékos áremelkedéssel találkozhatunk a piacokon és a boltokbanA szakember ezt leginkább a koronavírus-járvány miatt kialakult nehézségekkel magyarázza. Drágult a munkaerő, illetve sokkal nehezebbé vált a munkaszervezés is.

A bio- vagy organikus zöldségek sem maradnak ki az áremelkedésből. Az egyik ok, amiért drágábbak, hogy a munkabérek magasabbak, hiszen speciális tudást ás több munkaórát is jelenet a fenntarthatóság. A másik ok pedig a kevesebb a termés.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?