Belföld, Hírek

Müller Cecília: a járvány nem úgy alakul, mint vártuk, akár a harmadik hullám elején is lehetünk most

Mik a friss információk a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban? Az operatív törzs szerdán is tájékoztatót tartott.

 

 

 

 

 


Itt nézheti meg videón az online tájékoztatót:

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. február 10.)

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2021. február 10.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2021. február 9., kedd

A tájékoztatón elhangzott:

Elsőként dr. Békássy Szabolcs, országos kollegiális vezető háziorvos számolt be a háziorvosok munkájáról. Mérföldkőhöz értünk, hiszen a múlt héten megkezdődött a háziorvosi praxisokban az idősek oltása – kezdte Békássy. Megköszönte a kollégáknak a munkát, hiszen maradéktalanul elvégezték azt, dacára a rövid határidőnek. Az elmúlt héten több mint 10 ezer idős oltására nyílt lehetőség a praxisokban, de további 30 ezer idős oltópontra való eljutását is szervezték.

A héten folytatódik a lakossági védőoltási kampány, amelynek keretében

  • 2040 praxisnak lesz lehetősége az 59 év alatti, krónikus betegségben szenvedő páciensek védőoltására az AstraZeneca-vakcinával
  • további 2964 háziorvosi praxisban a Pfizer-vakcinával folytatódik a legveszélyeztetettebb korosztály oltása

Az elmúlt héten nem állt rendelkezésre annyi vakcina, hogy minden praxis tapasztalatot szerezhetett volna, ezen a héten már minden rendelőbe jut oltóanyag – mondta Békássy.

Budapesten további 560 praxisnak lesz lehetősége 5-5 embert védőoltási pontra irányítani, náluk a Szputnyik-vakcina beadására lesz lehetőség.

Kérte az oltakozókat, hogy időre érkezzenek az oltópontokra, a tumultus elkerülése érdekében. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy nagyon sok háziorvos kollégájától azt a visszajelzést kapják, hogy rengeteg beteg érdeklődik náluk arról, mikor kaphatják meg a vakcinát. Arra kér mindenkit, várják meg a háziorvos jelentkezését, akik minden héten megkapják a frissített listát azokról, akik következnek.

A járványgörbe az utóbbi napokban nem a legkedvezőbben alakul. A háziorvosok az „őrszemek” a járvány kezdete óta, az elmúlt napokban intenzíven nő az új koronavyrus- megbetegedések száma. Ezért arra kért mindenkit, a járványügyi szabályokat mindenki tartsa be továbbra is.

Zárásként megfogalmazta, hogy legyenek türelemmel a háziorvosok iránt, mert óriási a nyomás rajtuk. A vakcinálás szervezésén kívül ezer feladat hátul a praxisokra.

Szabálysértések

Ezután Kiss Róbert alezredes ismertette a védelmi intézkedésekkel kapcsolatos rendőri intézkedéseket:

  • 166 személy ellen intézkedtek maszkviselés elmulasztása miatt az elmúlt 24 órában
  • 123 személy ellen intézkedtek a rendőrök, mert a 10 ezer főnél nagyobb településeken az önkormányzat által elrendelt maszkviselési kötelezettségen nem tettek eleget, 18 figyelmeztetés volt, 40-en kaptak helyszíni bírságot, illetve 65 feljelentést tettek
  • szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein 9, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 34 ember ellen intézkedtek
  • 324 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt

„A járvány másképpen alakul, mint vártuk”

Müller Cecília kezdésként megköszönte a házi orvosok munkáját. Ezután ismertette a legfrissebb járványadatokat. „A járvány másképpen alakul, mint vártuk. Kicsit megtorpant a második hullám levonuló szakasza. Azt látjuk, hogy 10 napja a járványgörbe nem ütemesen, egyenletesen halad lefelé, hanem kialakult egy konstans szám, ami nem nagyon akar mozdulni, nem változnak az adatok kellő mértékben kedvezően” – mondta Müller, hozzátéve: mindenki azt vizsgálja, mi ennek az oka. Lehetséges, hogy a harmadik hullámnak az elején vagyunk, anélkül hogy a második nyugvópontra helyeződött volna – magyarázta. Ezt az adott helyzetet a mutáns vírustörzsek okozhatják.

Járványadatok

1279 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 380 013-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 347-re emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 285 022, az aktív fertőzötteké 81 644 főre csökkent. 3747 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 296-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette az elmúlt 24 óra adatait Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A szennyvízben országosan ismét emelkedik a koronavírus örökítőanyaga:

  • Budapesten
  • Győrben
  • Miskolcon
  • Székesfehérváron

kifejezetten emelkedő tendenciát mutat.

Békéscsabán és Kecskeméten csökkent, máshol stagnál.

Új szabályt jelentett be Müller! Ha valaki mindkét oltását megkapta, és a megadott idő is eltelt – ez a Pfizernél 7-10 nap, az AstraZenecánál 15 nap –, azaz kialakult a teljes védettsége, ha kontaktszemélynek minősül, nem kell karanténba vonulnia.

Az Egészségügyi Világszervezet azt kutatja, honnan és hogyan indult el a mostani koronavírus-járvány. Keresik, hogy melyik volt az az állat, amelyről a vírus átjutott az emberre. A tobzoskát említették, de a kutatók ezt még nem igazolták. Azt viszont megállapították, hogy valószínűleg nem egy kínai laboratóriumból került ki a koronavírus.

Több városban gondolkoznak azon, hogy enyhítenek a szabályokon, de a járványügyi adatok alapján ez túl korai. A környező országokban is inkább szigorítanak, mert egy korai nyitás sok veszélyt rejt magában – folytatta Müller Cecília.

Kérdésekre adott válaszok

Miskolc és Kecskemét is lazít. Mi a vélemény erről?

A városvezetésnek hatásköre van ehhez, de ez rendkívüli felelősséggel is jár. Mindenkit óvatosságra int a tisztifőorvos.

Van-e influenzajárvány?

Nincs, ez annak is köszönhető, hogy a higiénés szabályokkal minden cseppfertőzéses betegség ellen védekezünk. Eddig egy B típusú vírust tudtak kimutatni az országban – mondta Müller.

Mikor olthatják be az emberek többségét?

Müller abban reménykedik, hogy márciusban mindenki számára elérhetővé válik az oltás lehetősége.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?