Belföld, Hírek

Újranyitás – Gulyás Gergely: holnap meglehet a 4 millió beoltott és jöhetnek a lazítások

A kormány szerdai ülésének döntéseiről a mai Kormányinfón ad tájékoztatást Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. A legfontosabb kérdés most az, mikorra lesz meg a 4 millió beoltott, amikor nyithatnak többek között a szállodák, az éttermek belső terei, a mozik és az uszodák is a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára. Az újranyitás következő lépéséről, a járvány aktuális helyzetéről és az oltásokról is részletes tájékoztatás várható a Kormányinfón. 

 

 

 




 

A Kormányinfót itt nézheti videón:

A Kormányinfón elhangzott:

Gulyás Gergely elmondta, hogy a tegnapi kormányülésen megállapította, hogy megnyugtató a magyar oltási program sebessége. Máltával vezetjük az európai rangsort, ennek köszönhetően csökkent az új fertőzöttek száma és halálozások száma is. Az oltásnak köszönhetően kezdhetjük meg az újranyitást, a 4 millió oltott már holnap meglehet, a tegnap esti adat szerint 3 millió 870 ezer oltott volt. Ezután felsorolta a 4 millió beoltott után életbe lépő legfontosabb lazításokat.

A miniszter az edzőtermekre vonatkozó szabályokat kiegészítette azzal, hogy a 18 év feletti igazolt sportolók is használhatják ezeket a termeket. Az eredeti rendelet a 18 év alatti igazolt sportolókról és a védettekről szólt.

Bűncselekmény lesz a hamis védettségi igazolvány

Elmondta, hogy azért nyit Magyarország gyorsabban, mint Európa más országai, mert az oltási szám magasabb nálunk, de csak akkor tudjuk az esetleges negyedik hullámot elkerülni, ha a szabályokat betartjuk. Ezért a büntetőtörvénykönyvbe bekerül egy módosítás a közikorat hamisításhoz, ami a védettségi igazolvány hamisítása miatt szükséges. Az üzemeltetők felelősségét is szigorúan ellenőrzik majd, súlyos pénzbírságokkal – közölte Gulyás.

Nagy lakodalmak 5 millió beoltottól

A családi összejövetelekre egyelőre maradnak a novembertől érvényes szabályok, de Gulyás elmondta, hogy ötmillió oltott után feloldhatják a lakodalmakra vonatkozó tilalmat, számítása szerint ezt a számot május harmadik hetére elérhetjük.

Vakcinaigazolványok

Gulyás Gergely bejelentette, hogy felhatalmazást adtak Szijjártó Péter külügyminiszternek kétoldalú megállapodások megkötésére a vakcinaigazolványok elismeréséről. Ezek kölcsönösek lesznek, tehát amelyik országgal sikerül egyezségre jutni, Magyarországról szabadon lehet oda utazni a védetteknek, és onnan is hazánkba. Szijjártó ma erről külön bejelentést tehet, ahol részletesebben tájékoztat majd.

Helyreállítási alap

A kormány délelőtt tárgyalt az EU helyreállítási alapjáról, amiről a miniszter azt mondta, hamarosan elérhetővé válik. Azt tudja mondani, hogy a helyreállítási alap egy része vissza nem térítendő támogatás a másik része egy hitel. A vissza nem térítendő összeget teljes egészében fel fogják venni a hitel része projektfüggő. Minél kevesebb eladósodással tervezik ezt meglépni – ismertette. A tárgyalások jól haladnak, egy pontban van még vita tárgya: a kormány azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy az egészségügyi reformjainkat ismerje el és 300 milliárd forinttal járuljon hozzá ehhez a projekthez. Ebben még nincs megegyezés.

Kérdésekre adott válaszok

A védettségi igazolványokkal kapcsolatban sokféle kérdés érkezett. Gulyás a témakörrel kapcsolatban elmondta, hogy eddig összesen 4 176 133 védettségi igazolványt gyártottak le a nyomdákban, ebből a fertőzöttségen átesettek: 651 060 db, oltottság miatti védettség 3 525 073 darab. Ebből több mint 3,8 milliót postáztak már. Naprakész az oltási bizonyítványok kiállítása, de elképzelhető csúszás a postázásban, de kérnek minden oltó orvost, hogy pontosan vigye fel a beoltottságot rögzítő bejegyzést. Technikai nehézségek lehetnek, de hangsúlyozni kell azt is, hogy a védettség csak a második oltás beadása után alakul ki. Tehát van is némi késés az igazolás megérkezésével, ezért nem akkora probléma. Ezzel együtt mindenkitől elnézést kér a kormány, aki valami okból kifolyólag nem jutott még hozzá a védettségi igazolásához.

Ha minden iskola visszatér a jelenléti oktatásra, akkor lehet-e már szervezni délutáni különórákat, sportfoglalkozásokat, nyárra szervezhetnek-e osztálykirándulásokat? Válasz: Azt remélik, hogy igen, az 5 millió beoltotthoz közelítve tudnak erről dönteni. A táboroztatásra a kormány is készül az Erzsébet-táborokkal. Azt szeretnék, hogy az idei nyár már felhőtlen legyen, de még korai erről dönteni – mondta Gulyás.

A 18 éven aluliak oltásával kapcsolatban mi a legfrissebb álláspont, készülhet oltási program a gyerekeknek is? Válasz: Egyelőre a Pfizerről tudják, hogy 16-18 év közötti korosztályt lehet oltani, a többi vakcinánál ezt még egészségügyi hatóság nem állapította meg. Tény az is, hogy elkezdték vizsgálni több országban – Magyarországon is – a 12-16 év közötti fiatalok olthatóságát. Miután megnyugtató szakvéleményt adnak a szakemberek arról, hogy biztonságos az oltásuk, , addig várunk ezeknek a korosztályoknak az oltásával – mondta el Gulyás Gergely.

Mit szólnak az oltástáblázat körül kialakult vitákhoz, kritikákhoz? Válasz: A táblázatban felsorolt adatok az egészségügyi szolgáltatási tér pontos és objektív adatait tartalmazzák. Az, hogy Karikó Katalin vagy akár más ehhez szempontokat tett hozzá, ennek a kormány örül, nem zavarja. Úgy tették közzé ezt a táblázatot, hogy direkt nem állapítottak meg sorrendet. Igaz, hogy a legtöbb idős embert Pfizerrel oltották, azzal is kezdtük az oltást, ezért más az összehasonlítás, ez tény, de ezek mind ismertek voltak eddig is. A baloldal kérte, hogy tegyük közzé ezeket az adatokat, mi megtettük – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy valamennyi oltóanyag hatékony és biztonságos, ezt a táblázat is bizonyította.

Igaz-e, hogy Orbán Viktor kérésére a V4-ek rövidítették a csehek elleni orosz titkosszolgálati akciót elítélő nyilatkozatot, ha igen, akkor miért nem felelt meg a miniszterelnöknek az eredeti verzió? Magyarország utasít ki orosz diplomatát, ahogy ezt már többen megtették? Válasz: A V4-ek miniszterelnökei közösen állapodtak meg egy szövegben, ami valamennyiük véleményét tükrözi, amiben mi is biztosítottuk Prágát a teljes szolidaritásunk felől. A nyilatkozat jelentősége ez, egyértelmű kiállás Csehország mellett – mondta el a miniszter válaszában.

Mik a terasznyitás tapasztalatai? Mikor lesz meg az 5 milliós beoltottság, mi lesz a lakodalmakkal? Válasz: A terazsnyitás tapasztalatairól korai még beszélni. A 4 milliónál bekövetkező változások szinte mindegyike védettségi igazolványhoz kötött. Ez azt teszi lehetővé, hogy olyan emberek legyenek együtt zárt térben, akik védettek. A családokkal kapcsolatos szabályok azért mások – például a lakodalmakon – nem csak védett személy van együtt. Ezért a kormány úgy gondolja, hogy itt még várni kell az 5 milliós határig, azután fog változni – ismertette a miniszter.

Van lehetőség vakcinákra újabb szerződéseket kötni? Gulyás elmondta, hogy az operatív törzs dolgoz ki egy vakcinagazdálkodási tervet, amelyet majd nyilvánosságra hoznak. A bizonytalanság ebben a kérdésben ott van, hogy mennyi ideig áll fenn a védettség az oltást követően. Most az látják az ellenanyagszint-vizsgálatokból, hogy fél évnél több, 8-9 hónapnál tovább védenek a vakcinák. De ezek egyelőre bizonytalan adatok. Úgy kell gazdálkodni, hogy ha ezek a határidők lejárnak, megszűnik a védettség, akkor is legyen elég vakcina az országban és lehessen újraoltani mindenkit. Ha az uniós szállítmányokat nézzük, akkor marad bőven vakcina Magyarországon az év második felében, a jövő év elején is.

Az UEFA hivatalos oldalán az az információ szerepel, hogy az Eb budapesti mérkőzéseire érkező külföldi szurkolóknak elegendő a negatív PCR-teszt, hogy bejussanak egy-egy mérkőzésre a Puskás Arénába. A magyar szurkolóktól viszont nem fogadják el a negatív tesztet, nekik csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a stadionba. Miért a kettős mérce? Válasz: Gulyás szerint ez nem kettős mérce, azért alakult így, mert amíg hazánk jól áll az oltásokkal, más országok nem.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?