Belföld, Hírek

Zacher Gábor a terasznyitásról: „ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy”

A toxikológus-főorvos szerint felelőtlenség volt kinyitni a teraszokat, elsősorban a sok be nem oltott fiatal miatt.

 

 

 

 


Több cikkünkben is írtuk a hétvégi terasznyitásról és a hatalmas embertömegről, ami ezután ellepte a vendéglátóhelyeket.

Ahogy arról is írtunk, hogy többen (például Kemenesi Gábor víruskutató vagy Lantos Gabriella egészségügyi menedzser) is rossz ötletnek tartotta a hirtelen nyitást.

Az aggódó hangokhoz csatlakozott Zacher Gábor toxikológus, a hatvani kórház főorvosa is. Az Indexnek nyilatkozva azt mondta:

A terasznyitás utáni rajzásra annyit tudok mondani: mi, egészségügyi dolgozók ott leszünk a betegágy mellett, beadjuk a megfelelő gyógyszereket, mindent megteszünk majd az emberek életéért.

Ezzel utalt arra is, hogy szerinte a tömeges kiülések miatt meg fog ugrani a betegek és a kórházi ellátásra szorulók száma.

„Hirtelen kigyulladt a három zöld lámpa, mint a Formula–1-ben, az emberek pedig arra mentek, amerre láttak. Elhiszem, hogy már mindenkinek a töke tele van a bezártsággal, de el kell fogadnunk, hogy a vágyaink és a járványhelyzet még mindig nem párhuzamosak. Nagyon nagy fokú felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk.

És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy.

Remélem, tévedek. Remélem, nem lesz igazam” – mondta Zacher.

A főorvos arról is beszélt, hogy a védettséghez nem elég az első oltás, sőt a második után is csak 14 nappal mondható biztosnak a védettségünk.

„Kezelünk olyan betegeket, akik a második oltásuk után kerültek kórházba. Tény, hogy lélegeztetőgépre nem kerültek, tehát valóban nem olyan súlyos a betegség lefolyása. Azonban a fertőzést az első és a második oltás után is el lehet kapni, át lehet adni.

És itt újra visszakanyarodok a terasznyitáshoz:

a pincérek fiatalok, sokan még az első oltásukat sem kapták meg. Hiába van rajtuk maszk, elkaphatják a fertőzést a vendégtől. Nem szeretnék pesszimista lenni, én is nagyon örülnék, ha visszakapnánk az életünket, de nem győzöm hangsúlyozni: ehhez még mindig fegyelmezettségre van szükség” – tette hozzá.
 
Millió ember maszk nélkül az utcákon, parkokban, tereken. Miért? Miért nem tudjuk megérteni, hogy ennek milyen következményei vannak? Nem szabad abból kiindulni, hogy ma már nem háromszázan, hanem kétszázan haltak meg. Ez az adat nem »aktuális«, hiszen sajnos az elhunytak legtöbb esetben az egy-két hete vagy több ideje kórházban lévő betegek. Való igaz, hogy kevesebb a beteg, azt is el kell mondanom, hogy láthatóan javul a helyzet. Azonban ahhoz, hogy ez így maradjon, továbbra is vigyáznunk kell. Olyan nagy kérés ez?

– teszi fel a költői kérdést Zacher Gábor.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?