Belföld, Hírek

„A magam részéről jó ötletnek tartom” – Rusvai Miklós megszólalt a szombati terasznyitásról

Rusvai Miklós virológus válaszolt a Blikk kérdéseire.

 

 

 


Biztonságosnak tartja a szombati terasznyitást?

– Abszolút! Nincs nagyobb veszélye a teraszon való tartózkodásnak, mint mondjuk a szabadban való sportolásnak. A magam részéről jó ötletnek tartom, már csak azért is, hogy az emberek hangulata kicsit javuljon. A járványtani adatok április eleje óta stagnálnak vagy javulnak, ez biztató. Azért azt előnyösnek tartottam volna, ha immunizáltsági igazoláshoz kötik, ki ülhet be a teraszokra.

Növelné ez az oltási kedvet?

– A hajlandóságot biztosan.

Ön is beül valahova?

– Igyekeztem asztalt foglalni a kedvenc helyemre, remélem, sikerült.

Mire figyeljünk, ha kimozdulunk otthonról?

– Olyanokkal menjünk el, akikkel közös háztartásban élünk, egy légtérben szoktunk tartózkodni, vagy tudjuk róluk, hogy már megkapták az oltást, esetleg átestek a betegségen. A mosdóhasználat és a kilincs megfogása után fertőtlenítsük a kezünket, fokozottan tartsuk be a higiéniai szabályokat!

Mozik, színházak megnyitásával hogy állunk?

– A jelenlegi tervek szerint 4 millió ember beoltásához kötik ezeknek a megnyitását. Átlagosan körülbelül 50 ezer embert oltanak be naponta, tíz nap múlva elérhetjük ezt a számot. Én a zárt terek használatát inkább a járványtani adatok javulásához kötném, de az óvatossági rendszabályok betartásával a színházak, mozik is biztonságosan látogathatóak lesznek. Itt is azt preferálnám, hogy az immunizáltsági igazolással rendelkezőket engedjék be.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?