Érdekes

5 dolog, amit nem tudtál az ókori világ leghíresebb építményeiről

Napjainkban az ókori világ műemlékeit gondosan őrizzük és igyekszünk a lehető legjobb állapotban tartani. Sajnos nem volt ez azonban mindig így, számos építészeti remekművet a természeti katasztrófák vagy a háborúk pusztításai kényszerítettek földre. A régészek kitartó munkájának és a digitális technika fejlődésének köszönhetően azonban pontos képet kaphatunk arról, hogyan is néztek ki napjaink legismertebb építészeti műemlékei akkor, amikor még teljes fényükben ragyogtak.

 

 

 

1. Machu Picchu

Machu Picchu egy ősi inka város, ami jelenleg Peruban található, 2450 méterrel a tengerszint felett. A városnak több neve is van, legtöbbször ,,az inkák elveszett városaként” emlegetik.

A „felhők felett” található város nem volt nagy, nagyjából 200 épületből állt: raktárakból, templomokból és persze lakóházakból. A feltételezések szerint a fénykorában nagyjából 1000 ember lakhatta a várost, akik többsége teraszgazdálkodást folytatott vagy épp a környező városok építésében segédkezett.

Sok régész úgy véli, hogy a várost Pachacuti inka uralkodó építtette valamikor 1440 körül, évtizedekkel azelőtt, hogy a spanyolok megszállták volna az inka birodalom földjeit.

2. Colosseum

Az ókori Róma hatalmas amfiteátrumát valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Mint köztudott, főként gladiátor harcokat tartottak benne, de kevesen tudják róla, hogy tengeri csatákat is szimuláltak a falai között.

A Colosseum fa padlózatát ugyanis el lehetett távolítani, így az alsó cellákat vízzel megtöltve, miniatűr hajókkal tengeri csatákat utánoztak. Még Domitianus római császár uralkodása alatt is szerveztek tengeri csatákat, ám mivel uralkodása alatt elkezdte építtetni a Colosseum alatt ma is látogatható alagút-hálózatot, ezért a tengeri csaták rendezése lehetetlenné vált az amfiteátrumban.

3. Teotihuacan

Teotihuacan egy romváros, amely Mexikóváros közelében található. Úgy tartják, hogy ez volt az egyik legnagyobb város a Kolumbusz előtti Amerikában. Nagyjából 125 ezer ember lakhatta és 26-28 négyzetkilométeres területet foglalt el.

Teotihuacan egy jól átgondolt terv szerint épült: ennek bizonyítéka, hogy az utcahálózat egyenes szögben metszik a központi sugárutat.

Számos elmélet létezik arról, hogy miért tűnhetett el a város, de a kutatók általánosságban kettővel értenek egyet: az egyik szerint a város pusztulásának oka a nemesség elleni felkelés, a másik szerint pedig egy külföldi katonai invázió. Mindkét feltételezéssel ellentmond némileg, hogy nem találtak erőszakra vagy felkelésre utaló nyomokat a városban.

4. Pharoszi világítótorony

A pharoszi vagy alexandriai világítótornyot az i. e. 3. században építtette I. Ptolemaiosz fáraó az egyiptomi Alexandria Pharosz szigetén, mint a kikötőt jelző szimbólumot. Később világítótorony lett belőle.

Az óriásszerkezet körülbelül 120-135 méter magas volt, és egyes beszámolók szerint még 81 kilométerre is látni lehetett a fényét. Lenyűgöző mérete ellenére az építése mindössze 5 évet vett igénybe.

Sajnos a hihetetlen építményből ma már semmi sem látható: a 14. században ugyanis egy földrengés teljesen elpusztította a világítótornyot.

5. A Feliratok temploma

A Feliratok temploma a maja civilizáció legnagyobb lépcsős piramisa. Az elveszett Palenque városban található, egy dzsungel mélyén. A piramis 9 szintből áll, a tetején pedig egy áldozati oltárral felszerelt templom található.

A régészek kutatásai alapján a templom modelljét számítógépes grafikák segítségével gondosan rekonstruálták, így egy kicsit mi is betekintést nyerhetünk, hogy hogyan is nézett ki az ősi maja civilizáció egyik legszentebb temploma.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?