Érdekes, Internet

12 rejtélyes jelenség, amit a Google Maps segítségével sikerült felfedezni

Megmagyarázhatatlan dolgok mindig is voltak, vannak és lesznek is. A Google Maps műholdas térképszolgáltatás elindulása azonban egy merőben új táptalajt biztosított a különféle internetes rejtélyek számára, melyek közül az idők során kimagaslott néhány, mely valóban érdekesebbnek bizonyult az átlagnál. A Google Maps 2005-ös év végi indulása óta pedig kétségtelen, hogy az alábbi 12 rejtélyes jelenségnek sikerült eddig a legnagyobb port kavarnia a térképszolgáltatás által készített felvételek körül…

 

 

 

1. Indián fej a földben

Indiai fej fülhallgatóval Google Maps

2006. novemberében egy kanadai lakos, Lynn Hickox lett figyelmes az Alberta tartományban található különös képződményre a földben, miközben épp az otthona körüli környéket vette szemügyre a Google Maps-en. A földben egy furcsa, indián fejet vélt látni, fülhallgatóval a fülében. A könnyebb észrevehetőség érdekében megpróbáltuk kiemelni kicsit az adott területet.

2. ,,Véres” tó, Irakban

Véres tó irakban

2007-ben az iraki Sadr város szívében sikerült lencsevégre kapnia a Google műholdjának ezt a képen látható vér vörös színű tavat. Sok spekuláció látott napvilágot vele kapcsolatban, egyes feltételezések szerint a közelben található vágóhíd okozta a tó elszíneződését, mások szerint a beleöntött veszélyes vegyi anyagok, de hivatalos és elfogadott magyarázat nincs a pontos okát illetően. A tó színe egyébként ma már újra a régi, és úgy néz ki, mint bármelyik másik tó a világon.

3. Szív alakú sziget

Szív alakú sziget Horvátország

A horvátországi Galešnjak-szigetet – pontosabban annak jellegzetes formáját – szintén a Google Maps segítségével sikerült felfedezni 2009-ben. Az aprócska (akkor még lakatlan) sziget azóta valóságos zarándokhely lett a szerelmes párok számára, és egészen messzi földről utaznak ide az életre szóló romantikus élményért cserébe.


4. Ujjlenyomat-alakú labirintus

Ujjlenyomat-labirintus

Az angliai Brighton város egyik parkjában található ez a mészkőből épített ujjlenyomat-alakú labirintus, melyet Chris Drury művész készített, még 2006-ban.

5. ,,Gyilkosság” egy hollandiai tavon

Google Maps gyilkosság hollandia tó

2009-ben a Reddit.com weboldalon robbant a bomba, mely szerint a hollandiai Almere város taváról készült Google Maps műholdfelvételen egy gyilkosságot sikerült megörökíteni. Szó mi szó, a műholdkép rendkívül árulkodó és összetéveszthetetlen volt, valóban úgy nézett ki, mintha valakik egy véres holttestet vonszolnának a stég végére, hogy aztán a tóba dobva megszabadulhassanak tőle. Az eset olyan nagy port kavart, hogy a holland rendőrség búvárokkal és helyszínelőkkel együtt térképezte fel a környéket, ám nem találtak sem vérre utaló nyomot, sem emberi maradványokat a tóban.

Mivel azonban ez az ,,expedíció” hónapokkal a kép készülte után történt, többen úgy vélik, hogy az eső, illetve a tóban található halak már eltüntették a nyomokat, míg mások azzal magyarázzák a rejtélyt, hogy nem is véres hulla látható a képen, pusztán valami vizes dolog (pl. horgászszák) ami a stég furcsa színének köszönhetően látszik úgy, mintha vér lenne. Az ügy mindenesetre a Google Maps-képek történetének egyik legnagyobb rejtélye.

6. Horogkereszt alakú épület az USA-ban

Horogkereszt alakú épület

Bármilyen furcsa is, az amerikai haditengerészet tulajdonába tartozik az a különleges, horogkereszt alakú épület, melyet 2006-ban sikerült felfedezni a Google Maps műholdképei által. A haditengerészet állást is foglalt az ügyben, elmondásuk szerint pedig pusztán a véletlen szülte a különös alakzatot, ráadásul bennük is csak akkor tudatosult a kínos megjelenés, amikor már nem lehetett változtatni az építmény formáján.

7. Galambnak öltözött emberek

Galambnak öltözött emberek japánban

A japán Musashino település unatkozó lakosai állnak az alábbi, 2013-ban felfedezett Google Street View fotó mögött, akik tudomást szereztek róla, hogy hamarosan a városukba érkezik a Google utcakép-készítő csapata, éppen ezért megragadták az alkalmat és úgy döntöttek, halhatatlanná teszik magukat a Google térképszolgáltatásán keresztül. Az akció sikerült.

8. Fákkal borított hajó

Fákkal borított hajó Sydney

Az SS Ayrfield névre hallgató hajó még 1911-ben indult útnak az ausztráliai Parramatta folyón, és tette is a dolgát, ahogy azt kell, egészen 1972-ig. Ekkor azonban kikötni kényszerült Sydney partjainál, és soha többet el sem mozdult onnan. A több mint 40 éve egy helyben álló hajót pedig azóta természetesen a növényzet is alaposan benőtte, a Google Maps-en történt felfedezés következtében pedig valóságos világhírnévre tett szert, a fotósok messziről utaznak ide, hogy pár lélegzetelállító felvételt készíthessenek a helyiek közt csak ,,úszó erdő” néven ismert hajóról.

9. UFO romániában

UFO romániában

Ez az első ránézésre valóban félelmetes, a sci-fi filmek űrhajóit idéző objektum a romániai Temesvártól nem messze található. Az egyébként is aktív UFO-hívők közt nem kellett hozzá sok, hogy azonnal farkast kiáltsanak, ám mint kiderült szó sincs űrhajóról, ez pusztán egy ma is álló – bár kétségkívül furcsa külsejű – víztorony az egykori magyar város szomszédságában.

 

 

 

 

10. Homokspirál a sivatagban

Homokspirál a sivatagban

Ezt a különleges látványosságot, melyet gyakran sivatagi gabonakörként emelgetnek, a D.A.S.T. Arteam készítette el 1997-ben. A csoportot Danae Stratou (installációs művész), Alexandra Stratou (ipari formatervező és építész) és Stella Constantinides (építész) alapította 1995-ben. Közösen valósították meg a Desert Breath (Sivatagi Lélegzetet) névre keresztelt projektet, mely 178, spirálisan elhelyezkedő homokkúpból áll, melyből 89 kiemelkedik a sivatagból, a másik 89 pedig belesüpped a homokba.

11. Katonai repülőgéptemető

Katonai repülőgéptemető

A Davis–Monthan légibázis repülőgép-temetője sokáig teljesen titokban ,,szedte áldozatait”, mígnem 2006-ban a Google Maps-nek köszönhetően felfedte kilétét a külvilág előtt. Az amerikai Tucson város közelében található légibázison összesen több, mint 4400 katonai repülőgép található, ez szám pedig évről-évre körülbelül 400 darabbal bővül. A repülőgépeken kívül 40 leselejtezett űrhajó és űrexpedícióhoz használt jármű is található itt.

12. Lencsevégre kapott Loch Ness-i szörny

Lencsevégre kapott Loch Ness-i szörny

A Loch Ness-i szörny létezése évtizedek óta tartja lázban Skócia lakosságát, és habár számtalan fénykép látott már napvilágot, mely az állítólagos szörnyet ábrázolja, mégis sokan a Google Maps műholdja által készített képet tartják az eddigi leghitelesebb bizonyítéknak. A skóciai Ness-tóról készült műholdfotó 2009-ben látott napvilágot, és egy angol biztonsági őrnek tűnt fel a rajta látható két különös objektum, melyre valóban nehéz épeszű magyarázatot adni. A bal oldali, szemmel láthatóan a víz felszínén úszó objektumot tartják a Loch Nessi-szörny megkérdőjelezhetetlen bizonyítékának, ám a tőle jobbra található hatalmas, henger alakú víz alatti objektum is rendkívül különös, számos spekuláció született vele kapcsolatban is.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?