Érdekes, Külföld

38 gyereke van a világ legtermékenyebb nőjének – és mindet egyedül neveli

Az ugandai édesanya 16 ikerterhességen van túl, ennek is köszönheti rekordméretű családját.

 

 

 




A világon egyedülálló rekordot tudhat magáénak az Ugandában élő Mariam Nabatanzi: 44 gyermeket szült ugyanattól az apától, ráadásul alig 36 évesen érte el, hogy ilyen népes családja legyen.

A nő csak 12 éves volt, amikor férjhez ment egy akkor 40 éves férfihez. Egy évvel később már édesanya lett, ráadásul rögtön ikreket szült. Ekkor egy orvos azt mondta neki, hogy nagyon különleges, hiszen

az átlagosnál sokkal nagyobb a petefészke, ezáltal sokkal termékenyebb is, mint a legtöbb nő. A doktor figyelmeztette arra is, hogy a fogamzásgátló gyógyszerek egészségügyi problémákat okozhatnak nála, ezért nem is használt soha ilyesmit. Emiatt viszont újra és újra teherbe esett: csak 23 éves volt, amikor már 25 gyermeket nevelt.

 

 

 

 

 

Mariam már nem akart többet szülni, ezért kétségbeesetten fordult az orvosához segítségért, ő azonban továbbra is biztatta a gyereknemzésre az extrém magas petesejtszáma miatt.

Az anya összesen hatszor adott életet ikerpárnak, négyszer hármasikreknek és háromszor négyesikreknek. Két és fél évvel ezelőtt szült utoljára, akkor is ikreket, az egyik baba viszont sajnos meghalt. A 44-ből csak 38 gyermeke maradt életben a nőnek, de mindegyiknek ugyanaz az édesapja.

A férfi, akinek ezt a sok gyermeket köszönhette, viszont elhagyta Mariamot, így most egyedül gondoskodik rekordnépességű családjáról.




„Könnyek között nőttem fel. Nagyon sokat szenvedtem a férjem miatt. Egész életemben a gyerekeimről gondoskodtam és dolgoztam, hogy legyen pénzünk”

– mondta a nő.

Korábban fodrászként és dekorátorként dolgozott különböző rendezvényeken, most viszont már bármit elvállal, amióta ő lett a családfenntartó. Fémhulladékot gyűjt és ad el, helyi gint főz és gyógynövényeket is árul, hogy pénzt szerezzen. Ennivalóra költ a legtöbbet, hiszen sok éhes szájat kell etetnie, de a ruházkodás, az egészségügyi ellátás és az iskolai költségek is sokba kerülnek neki. Legidősebb gyermeke, a 23 éves Ivan Kibuka is otthagyta az iskolát, hogy dolgozhasson és segíthessen édesanyjának.

 

 

 

 

 

 

 

„Anya nagyon túlterhelt, a munka kikészíti, ezért ott segítünk neki, ahol tudunk, például a főzésben vagy a mosásban. A hátán viszi az egész családot”

– mondta a fiú.

Mariam annak ellenére igyekszik jó anya lenni, hogy több családi tragédia is érte fiatalkorában. Az édesanyja elhagyta őt, az apját és öt testvérét, három nappal azután, hogy megszülte őt. Az apja újraházasodott, de a mostohaanya kiirtotta a családját: Mariam három idősebb testvérének ételébe üvegdarabokat tett, akik így mind meghaltak. Az akkor még csak 7 éves kislány csak azért maradt életben, mert akkor pont nem volt otthon, egy rokonát látogatta meg. Nem is tudta felfogni még, hogy nincs többé testvére, hiszen túl fiatal volt.

A történtek miatt viszont Mariam mindig is arra vágyott, hogy nagy családja legyen. Hat gyereket szeretett volna, ennél viszont 32-vel több lett mára.

A család élete nem egyszerű: egy szegényes, szűk téglaházban laknak, ahol csak a 12 legkisebb gyerek tud egy vékony matraccal felszerelt ágyban aludni, mindannyian egy kis szobába zsúfolva. A nagyobbak egymás mellett pihennek a földre terített matracokon, de vannak olyanok is, akiknek a koszos padlón kell feküdniük.

 

 

 




 

 

 

Együtt főznek és takarítanak, a nagyok pedig segítenek a kicsik ellátásában anyjuknak. Egy nap alatt 25 kiló kukoricaliszt fogy el náluk, a hal és a hús pedig ritka vendég az asztalon.

Bár Mariam úgy gondolja, egész életében nem volt ideje a szórakozásra, mert már nagyon fiatalon felelősségteljesen kellett élnie, az egyetlen kívánsága, hogy minden gyermeke boldog legyen.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?