Hírek, Külföld

Súlyos válság fenyegeti Észak-Koreát: erre szólította fel a népét Kim Dzsong Un

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető felszólította az állampolgárokat az emberi jogi csoportok figyelmeztetése nyomán, hogy készüljenek fel egy „nehéz” válságra, miszerint az ország súlyos élelmiszerhiánnyal és gazdasági instabilitással küzd.

 

 

 


Kim a mostani helyzetet az 1990-es években fennálló időszakhoz hasonlította, amikor akkora volt az éhínség, hogy mintegy 3 millió ember halt meg. Észak-Korea lezárta határait a koronavírus-járvány miatt, a Kínával folytatott kereskedelmet pedig – amely gazdasági mentőöveként szolgál – leállította.

Hónapok óta arról lehet hallani, hogy Észak-Korea népe küzd az éhínséggel és a gyógyszerhiánnyal. Úgy tűnik, a nehézségekről főleg a kínai határ közelében fekvő városokból érkeznek jelentések, ahol a becsempészés sokak számára hatalmas jövedelmet jelentett volna.

Lina Yoon, a Human Rights Watch kutatója egy nemrégiben megjelent, az országban meg nem nevezett kapcsolatokra hivatkozva írt jelentésében azt mondta, hogy „Kínából már csaknem két hónapja alig megy élelmiszer az országba”.

„Sokkal több hajléktalan van, néhány ember meghalt éhségben a határ menti térségben, és nincs szappan, fogkrém vagy elem” – tette hozzá.

A hírek szerint a kukorica ára Észak-Korea legnagyobb részén rendkívül ingadozott, és időnként egy kilogramm kukorica egy havi fizetésnél is többe került.

Észak-Korea azt állítja, a határzár miatt nincsenek koronavírusos polgárok az országban, bár az elemzők kétségbe vonják mindezt – írja a BBC.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?