Belföld, Hírek

Müller Cecília: A mai adatokat kellő óvatossággal kell kezelni

A húsvét miatti, több napnyi kihagyás után újra jelentkezik az operatív törzs.

 

 

 

 


Az elmúlt napokban naponta 200 fölött volt a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma, de az elmúlt napi halálozási statisztikában már csökkenés látszik. Közelítünk a 2,5 milliós átoltottsághoz, amit várhatóan már ma éjfélig vagy szerda délelőttig elérhetünk, ezt követően a 144/2021-es kormányrendelet értelmében megkezdődik a lépcsőzetes újraindítás. A nyitás részleteiről itt írtunk részletesebben.

Ezek fényében tartja meg online tájékoztatóját az operatív törzs, amit frissülő cikkünkben követhet.

Itt nézheti videón a tájékoztatót:

 

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

Szabályszegések húsvétkor

Kiss Róbert alezredes ismertette, hogy a hosszú hétvégén 3949 személy ellen kellett intézkedni a rendőröknek a maszkviselés szabályainak megszegése miatt. Elmondta, hogy a hosszú hétvégén nagyon sokan voltak a parkokban, zöld területeken: pénteken egy fiatalokból álló tömeg gyűlt össze a I. kerületi Filozófusok Kertjében, közülük sokan nem viselték a maszkot, összesen 18 személy ellen indítottak szabálysértési eljárást emiatt. Egy üzletet kellett bezárni az ünnepi hétvégén: Gönyű településen a virágbolt kinyitott a szabályokat megszegve.

276 ezer főt oltottak be húsvétkor

„Ezzel a négy nappal rengeteget tettünk a járvány megfékezéséért, 276 ezer főt sikerült beoltanunk a négy nap alatt” – jelentette ki Müller Cecília Müller Cecília elmondta, az ünnepek alatt végig működtek az oltópontok, összesen 276 ezer főt oltottak be húsvétkor. A kórházi oltópontok mindegyike működött az ünnepnapok alatt, és ezeken belül új oltóhelyeket is nyitottak, Budapesten például további 18 szakrendelőben is oltottak.

Müller azzal folytatta, hogy már 2,432 millió személy van, aki az első oltást, és 922 ezren vannak, akik a második védőoltást is megkapták. Ez azt jelenti, hogy a magyar lakosság 24,2 százaléka kapott már legalább egyszer védőoltást. Ismertette, hogy a 65 év felettiek 85 százaléka megkapta már az oltást, ezért körükben már jelentősen csökken is fertőzés száma. Most a kórházban kezelt betegek nagy részét fiatalok teszik ki – mondta el Müller.

Müller Cecília az oltási programmal kapcsolatosan még elmondta, hogy a a pedagógusok oltásának első köre lezárult. Tudatta, hogy a regisztráltak száma már 3,8 millió felett van. “A március végi felmérések szerint a lakosság 55 százaléka beoltatná magát.” Ezentúl van egy 20 százaléknyi bizonytalan réteg, akik akik “talán” beoltatnák magukat. Fontos, hogy az oltakozás továbbra is ilyen jó ütemben folytatódjon, ez fog minket kivezetni a járványból – mondta el. Örömteli szerinte, hogy az utóbbi öt hétben csaknem 1,5 millióval megnőtt a vakcinára regisztrálók száma.

Elmondta, hogy holnap további Pfizer-vakcina szállítmányt várnak, 246 870 adag érkezik, ebből folytatják a pedagógusok második körös oltását, illetve folytatódik a lakosság további oltása is. A várandós és szoptatós kismamák megszólítása folyamatosan zajlik.

Müller abban reménykedik, hogy a húsvéti fegyelmezettségünknek meglesz az eredménye, és a következő időszakban bizakodhatunk a járvány tetőzésében. Muszáj kitartanunk, szükséges az a fegyelem, amely a kórházaknak a terhelését csökkenti, hiszen 12 ezer felett van a kórházban kezelt betegek száma, az ünnepek alatt 260 fővel nőtt a számuk. Még mindig nagyon sok embernél súlyos formában zajlik a fertőzés.

Müller elmondta: “tudjuk, hogy hétvégén kevesebben jelentkeznek orvosnál, ezért a mai adatokat kellő óvatossággal kell kezelni. Úgy gondolom, hogy az új fertőzöttek száma még, nem ennyire kedvező, mint amennyit a mai nap láttunk.”

A szennyvízadatok stagnálnak. Egyik városban sem csökkentek, sőt, Szegeden és Szolnokon enyhe fokon még nőtt is. Mindez arra figyelmeztet mindenkit, hogy a legfőbb figyelmünket a védekezésre és az oltásra fordítsuk.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?