Belföld, Hírek

Újabb 258 magyar áldozata van a vírusnak – Kijöttek a szerdai járványügyi adatok

9288 az új fertőzöttek száma, elhunyt 258 beteg – kiadták a szerdai járványadatokat a kormányzati oldalon.

 

 

 

 


9288 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 661 721-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 258, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 20 995-re emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, ez jelenleg 410 565, míg az aktív fertőzöttek száma 230 161-re emelkedett12 062 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavírus.gov.hu.

Egy nappal korábban 6700 új fertőzöttet regisztráltak és 302 beteg hunyt el, aik közül sok fiatal és középkorú volt.

Mint írják, folyamatosan zajlik az oltás Magyarországon, a beoltottak száma 2 065 948, közülük 787 207 személy már a második oltását is megkapta.

A kormányzati tájékoztató oldalon olvasható, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma a brit mutáns miatt Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány szigorította a védelmi intézkedéseket. A hatályban lévő legfontosabb védelmi intézkedések:

  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
  • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
  • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
  • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta letölthető itt.
  • Az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac. 
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai és járműszervíz-szolgáltatásokat. 
  • Az éttermekben továbbra is van lehetőség elviteles vásárlásra. 
  • Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. Az önkormányzatok kérésére az óvodákban és az iskolákban biztosítani kell a gyermekfelügyeletet. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad. Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.
  • A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.
  • Szigorítottak a határátlépésen, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozták.
  • Kiterjesztették a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk. 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?