Belföld, Hírek

Többet költünk majd a korlátozások feloldásával: vannak, akiknek sikerült pénzt megtakarítani

A koronavírus és velejárói elég erősen keresztbe tettek az életünknek, sok fejlődési folyamattól estünk el, mint például a konditerembe járás, magántanárhoz járás, bizonyos tanfolyamok elvégzése, egyéb sportolási és tanulási lehetőségek. A házunkba zárkóztunk és kevesebb lehetőségünk volt a pénzünk elköltésére is.

 

 

 




 

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. előrejelzéseiben figyelembe kellett vennie a vártnál kedvezőbb negyedik negyedéves GDP-adatokat, amik szerint a korlátozások által nem érintett szektorok hamar regenerálódnak, ezzel szemben a folyamatosan elhúzódó korlátozások érvényben létét is, ami önmagában negatív hatással van a gazdaságra. Ezen tényezők összemérése és hatásainak részletesebb feltérképezése után a 2021-re 4 százalék GDP növekedést várhatunk, míg feltételezve a korlátozások jövőbeni feloldását, 2022-ben ez a szám 5,1 százalék lehet. Vagyis a gazdaság 2022-ben visszatérhet a 2019-es szintre.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. feltételezi, hogy a háztartások fogyasztási kiadásai a korlátozások feloldásával az eddig 3,2 százalékos növekedésre még 4,7 százalékkal emelkedik majd. Ezt azzal indokolják, hogy a korlátozások visszafogják a fogyasztást, ezáltal a háztartások megtakarításai növekednek – leegyszerüsítve, ha kinyitnának a szolgáltatások és megint hozzájuthatnánk bizonyos termékekhez, akkor lenne miből költenünk.

A jelenleg kedvező feltételek mellett elérhető beruházások is segítik majd a gazdaság helyreállását, és a megszűnt munkahelyek helyett új munkahelyeket tudunk teremteni az igénybevételükkel. A jelenlegi munkaerőpiacra úgy tekinthetünk, hogy a munkanélküliség mértéke alacsony, mégis magasabb, mint ahogy azt az előző években megszokhattuk: a mostani 4,2 százalékos munkanélküliség az elképzelések szerint jövőre 3,6 százalékra csökken. Az előrejezlések alapján azt gondolhatjuk, hogy a csökkenő kínálat és az elmaradt bevételek várhatóan áremeléseket eredményeznek majd. – írja az Origo.

Felhívják rá a figyelmet, hogy a GDP-arányos államadósság tavalyi emelkedése nyomán a vírushelyzet elmúltával a korábbinál alacsonyabb hiányra és gyorsabban csökkenő államadósságra lesz szükség, valamint emlékeztetnek a legfontosabbra: a legnagyobb kockázat a vírus, de főleg a korlátozások fennmaradása.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?