Belföld, Hírek

A tanárok szerint a miniszter vágóhídra küldi őket: harcot hirdettek Kásler ellen

Magyarország — Forrnak az indulatok Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter és a tanárok között. Utóbbiak állítják, a minisztérium feje nyíltan hadat üzent a pedagógustársadalomnak.

 

 

 


A tanárok érdekvédelmi szervezetei egybehangzóan vitatják a Kásler által elrendelt intézkedés észszerűségét, amelyet a parlamentben egy képviselői kérdésre adott válaszban taglalt a tárcavezető. Azt mondta, a tanárok ugyanúgy megkapják az oltást, mint minden más magyar állampolgár, az életkoruknak és az egészségi állapotuknak megfelelően: röviden, majd ha sorra kerülnek.

– Nem kérünk többet, csak annyit, mint a hasonlóan veszélyeztetett foglalkozási ágak – bírák, rendvédelmisek – képviselői, akik már megkapták a vakcinát – kommentálta felháborodottan a miniszteri kijelentést Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője, aki maga is pécsi tanár.

Ha lehetséges volt máshol megszervezni az oltást, elvárjuk, hogy a tanárok, akik még kitettebbek a koronafertőzésnek, ugyanolyan elbírálás alá essennek. A mi álláspontunk a járvány kezdete óta változatlan: ha a kormány azt szeretné a gazdaság működése szempontjából, hogy az oktatási intézmények nyitva legyenek, akkor azok alkalmazottait el kell látni a megfelelő védettséggel. Minden nap késlekedés végzetes lehet, elég, ha a májusi érettségikre gondolunk, amelyet a kormányzat egyelőre változatlan formában képzel el.

– A miniszteri kijelentés a vágóhidat jelenti számunkra – közölte felháborodottan Czédly Mariann, egy kőbányai általános iskola tanára, aki szerint erősödött a félelem a kollégái között. Ráadásul azzal, hogy továbbra is felügyeletet kell biztosítaniuk a gyerekeknek a digitális oktatás mellett, a frontvonalban maradtak, minimális védelem nélkül.

– Az egészségügyisek után a legnagyobb áldozatot az oktatásban dolgozók hozták a járványban, meg nem erősített adatok szerint eddig 50 pedagógus halt meg a járvány következtében – közölte a lehangoló számokat Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke, aki szintén nem talál magyarázatot arra, miért nem vették előre ezt a foglalkozási ágat az oltási sorrendben, pedig ők már a kormány oltási tervének nyilvánosságra kerülésekor kérték ezt.

– Csak akkor tudnak biztonságosan működni a köznevelési intézmények, ha beoltják a pedagógusokat – hosszú hallgatás után erre figyelmeztetett Horváth Péter, a kormányközeli Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke a Népszavának adott nyilatkozatában.

Legfontosabb területek

Az első két legfontosabb terület, amelynek a védettségét ilyen vészhelyzetben biztosítani kell, az irányítási rendszer és a kiemelt közszolgáltatások működtetőinek munkája. Ez utóbbiba tartozik az egészségügy, a közlekedés, az energetikai rendszerek és az oktatás dolgozóinak elsődleges beoltása – nyilatkozta lapunknak Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő.

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?