Belföld, Hírek

A Fidesz kilép az Európai Néppártból

Ahogyan az már várható volt, a Fidesz most bejelentette, hogy kilép az Európai Néppártból – derült ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Twitteren közzétett bejegyzéséből.

 

 

 

 


Novák Katalin csütörtökön a Twitter-oldalán jelentette be, hogy a Fidesz kilép a Néppártból. A politikus az ehhez kapcsolódó levelet is csatolta a közösségi oldalán, amelynek címzettje Antonio López-Istúriz White EP-képviselő. Annyi szerepel a levélben: a magyar kormánypárt nem kíván többé a Néppárt tagja lenni.

„Ideje búcsút mondani” – írta Novák Katalin a Twitteren.

„Ezúton szeretnénk értesíteni az Európai Néppárt elnökségét, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség a továbbiakban nem kívánja fenntartani tagságát az Európai Néppártban a pártszabályzat 9. cikke alapján” – írja a Fidesz nemzetközi titkársága a levélben.

A Blikk korábban már beszámolt róla, hogy Orbán Viktor Manfred Webernek, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja vezetőjének azt írta: „ha a Fideszt nem látják szívesen, mi nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a képviselőcsoport tagjai maradjunk”.

Ahogy korábban megírtuk a Fidesz úgy döntött, kilép az Európai Néppárt EP-frakciójából, mert a frakció elfogadta, hogy képviselőket és képviselőcsoportokat is kizárhatnak soraik közül. A Fidesz szerint a néppárt a harmadik hullám kellős közepén jelentéktelen szabályokat módosítgat, miközben a járványkezelésével kellene foglalkozni, valamint azzal, hogy emberéleteket mentsenek.

Fontos, hogy a frakciókilépés nem jelentett automatikusan egyet a pártból való kilépéssel, ám ha a pártból most nem lépett volna ki magától a Fidesz akkor a sorsukról egy személyes jelenlétet igénylő szavazáson lehetne dönteni, ám ez a pandémia miatt most nem igazán kivitelezhető – írja a Telex.

A Fidesz tagsága egyébként 2019 március végén felfüggesztésre került az Európai Néppártban. Akkor is hasonló jelenetek játszódtak le, mint most: a jobboldali pártcsalád számos tagja aggodalommal szemlélte a magyar jogállamisággal kapcsolatos fejleményeket, és kezdeményezték, hogy a belső vizsgálat eredményéig a Néppárt függessze fel a Fidesz tagságát. A Néppárt képviselői meg is szavazták volna a felfüggesztést, de azzal egy időben a Fidesz bejelentette, hogy tiltakozásul maga függeszti fel a saját tagságát. Orbán Viktor a történteket korábban a közösségi oldalán is kommentálta.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?