Belföld, Hírek

Megjelent a legújabb kormányrendelet – lélegeztetőgépeket bocsátana áruba a kormány

A legújabb Magyar Közlönyből derült fény arra, hogy a kormány lélegeztetőgépeket készül értékesíteni a rendelkezésre álló mennyiségből.

 

 

 




 

A Magyar Közlöny oldalán március 10-én megjelent rendeletből kiderül, hogy a magyar kormány a koronavírus elleni védekezéshez hasznosítható eszközök és gyógyszerek értékesítését tervezi. Fontos megjegyezni, hogy mint a határozat fogalmaz, ezek a stratégiai raktárkészleten felüli lélegeztetőgépeket jelentik, tehát nem olyan gépekről van szó, amikre alapvetően szükség lenne.

Pontos mennyiségről ugyanakkor nincsen szó, ezért gyakorlatilag azonnal fel kell mérnie az illetékeseknek, hogy mennyi az, amit értékesíteni tudnak. Ez a feladat az emberi erőforrások miniszterére, a belügyminiszterre és a külgazdasági miniszterre hárul. Ha ez megtörtént, kezdetét veheti az értékesítés.

Ugyancsak a közlöny tartalmának részét képzi, hogy egy nemzetközi fejlesztési együttműködés keretében 18 darab lélegeztetőgépet biztosít Magyarország a kampalai Mulago Kórház Komplexum számára. Az Uganda fővárosaként ismert helyen jelenleg az elmúlt egy hét alapján átlagosan napi 14 új beteget regisztráltak.

Ezzel párhuzamosan a kormány 40 ezer PCR tesztet küld Bosznia-Hercegovinának, illetve Montenegrónak is adunk 10 ezret, amiknek a célja a helyi lakosság megsegítése.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?