Egészségügyi ötletek, Életmód

Golflabda méretű daganata lett, pedig csak azt tette, amit a legtöbb nő szokott

Van olyan veszélyes, mint a cigi a nők egyik kedvenc időtöltése.

 

 

 

 

 


A főként a napfénynek kitett bőrfelületeken kialakuló basalioma vagy bazálsejtes karcinóma az egyik leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganatnak számít Magyarországon, amelynek létrejötte főként az UV-sugarak káros hatásához köthető, így többek között olyan tényezők, illetve hétköznapi szokások is erősen hajlamosíthatnak rá, mint például a gyakori szoláriumhasználat.

Ezt bizonyítja egy néhány évvel ezelőtt megtörtént eset is, 2013-ban, 49 éves korában a szinte szoláriumfüggő, brit Freddie Bishop arcáról egy szinte golflabda méretű daganatot kellett leoperálni, melynek kialakulása egyértelműen köthető a káros szokáshoz.

Heti több alkalommal is barnította magát

Freddie Bishop éveken át, hetente több alkalommal is rendszeresen járt szoláriumba, ahol minden alkalommal kihasználta a maximálisan megengedett, 12 perces időtartamot is.
Freddie Bishop a daganat eltávolítása után

 

 

 
 

 

 

A férfi elmondása szerint – a műtét után többek között a Daily Mail is megszólaltatta – a barna színt attraktívnak tartotta, például barátnőjének is ez keltette fel elsőként a figyelmét, emellett egészséges közérzetet és külsőt kölcsönzött neki.

Bár tisztában volt azzal, milyen kockázatai lehetnek a szolárium ilyen gyakori használatának, mivel hosszú ideig semmiféle probléma nem jelentkezett nála, biztonságban érezte magát, emellett úgy vélte, úgysem pont vele fog megtörténni a baj.

Majdnem késő volt a műtét
Ennek, illetve az orvosoktól való ódzkodásának lett köszönhető, hogy két éven át szinte teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a bőrrák arcán megjelenő, egyre nyilvánvalóbbá váló jeleit, és még akkor sem volt hajlandó orvoshoz menni, amikor már igen nagy méretűvé vált a daganat. Barátnője unszolása ellenére a férfi inkább az internet segítségével diagnosztizálta magát, és elhitte, hogy csupán ártalmatlan bőrtünetről van szó. Végül akkor szánta rá magát a kivizsgálásra, mikor egy reggel vérnyomokat talált a párnán, és gyanította, hogy azok az elváltozásból származnak.

Az orvos azonnal látta a probléma súlyosságát, a férfin pedig gyakorlatilag életmentő műtétet hajtottak végre, amelynek során kiderült, hogy a daganat olyan mélyen fúródott az egészséges szövetekbe, hogy majdnem elveszítette egyik szemét és fülét is. A műtét után hatalmas kráter maradt a férfi arcán, melyet a lábából eltávolított bőrszövetek segítségével próbáltak eltüntetni.

 

 

 

 

 
 

 

 

A szolárium olyan, mint a cigaretta

Freddie Bishop műtétje után már bánta, hogy nem fordult időben orvoshoz, reméli azonban, hogy esete sokak szemét felnyitja majd, különös tekintettel a férfiakéira, ugyanis angliai rákkutatók szerint jóval több férfi hal bele a bőrdaganatokba, mint nő, hajlamosak ugyanis tudomást sem venni a tünetekről.

Nem lehet továbbá eléggé hangsúlyozni a szolárium káros hatásának tényét, a kutatások ugyanis azt bizonyítják, a kockázata jóval magasabb, mint amit korábban gondoltak róla, a Dundee Egyetem tudósai szerint például kétszer akkora, mint mondjuk a napsütésé a mediterrán országokban.

Mindemellett az sem véletlen, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint a szolárium legalább olyan káros, mint a cigaretta, és egyértelműen az egyik legveszélyesebb hétköznapi szokás a rák kialakulásának szempontjából.

 

 

 

 

 

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?