Belföld, Hírek

Magyar Nemzet: A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából

Az alapszabályzat módosítása miatt, ami gyakorlatilag előirányozza a párt felfüggesztéséről szóló szavazás kiírását.

 

 

 

 


A Fidesz szerdán elhagyja az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját – értesült a Magyar Nemzet.

A lap szerint

a távozásra azután kerülhet sor, hogy a frakció ma délelőtt megszavazza az alapszabályzat módosítását, ami gyakorlatilag előirányozná a Fidesz felfüggesztéséről szóló szavazás kiírását.

Orbán Viktor vasárnap levélben közölte az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjével, Manfred Weberrel, hogy „amennyiben az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot”. Ezzel a miniszterelnök jelezte, hogy a kormánypárt elfogadhatatlannak tartja az alapszabályzat módosítását.

A Magyar Nemzet forrásai szerint a múlt pénteki néppárti értekezleten nyilvánvalóvá vált, hogy sem a teljes delegációk felfüggesztéséhez és kizárásához, sem pedig az egyszerű többségről szóló szabályhoz nincs meg a kétharmados támogatottság, tehát azokat a néppárt nem tudná alapszabályzatában rögzíteni.

Az ernyőpárt és a frakció közötti tükörszabályt viszont úgy bocsátják szavazásra szerdán a parlamenti csoportban, hogy a magyar kormánypárt felfüggesztéséről szóló voksolás szinte elkerülhetetlenné váljon.

A módosítás értelmében ugyanis az ernyőpártban felfüggesztett pártok esetében kötelező lenne a frakcióbeli tagság ügyét is megszavaztatni a képviselőkkel.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?