Belföld, Hírek

Müller Cecília: Magyarországon is kimutatták a dél-afrikai mutánsvírust

70 százalékkal magasabb fertőzőképességet produkálnak az új mutációk, mint a korábban ismert vírus. Csak akkor utazzunk külföldre, ha nagyon muszáj.

 

 

 

 


Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére megkezdődött az utazási szabályok, határforgalom-ellenőrzési rendelkezések szigorításának előkészítése, tekintettel az egész Európát érintő koronavírus-járvány harmadik hullámára – jelentette be a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes jelezte, hogy a döntésekről a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Az alezredes közölte, hogy csütörtökön a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 130 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, így a vonatkozó kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 26 612 rendőri intézkedés történt a maszkviselési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt.

Kiss Róbert elmondta, hogy csütörtökön 94 ember szegte meg a tízezer lakosúnál nagyobb településeken az önkormányzati rendeletekben elrendelt maszkviselési szabályokat, közülük 6 embert figyelmeztettek, 43-an helyszíni bírságot kaptak, 45 ember ellen szabálysértési feljelentést tettek.

Roppant nehéz helyzetben van a világ, Európa és Magyarország is a járványadatok rendkívüli romlása miatt – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

70 százalékkal magasabb fertőzőképességet produkálnak az új mutációk, mint a korábban ismert vírus. Müller beszélt arról is, hogy megnőtt a kórházak terheltsége is, arra kért mindenkit, hogy akit értesítenek, oltassák be magukat.

74 400 Astrazeneca vakcina érkezett csütörtökön, Modernából pedig 28 ezer. A kínai Sinopharm oltóanyagból márciusban 500 ezer adag érkezik.

A tisztifőorvos azt mondta, hogy tegnap egy dél-afrikai vírusmutánst mutatott ki egy diagnosztikai labor, amely elküldte a Nemzeti Népegészségügyi Központnak megerősítő vizsgálatra a mintát.

A fertőződött személyről annyit lehet tudni, hogy korábban egy olyan munkatársával érintkezett, aki Zambiában járt. Müller kifejezetten kérte, nehogy bármiféle utazást tervezzünk üzleti úton kívül.

A brit mutáns szerinte nem nagyon tér el az ismert koronavírutól, de hosszabb ideig tart a betegség és a lábadozás időszaka is, illetve nagyobb fokú fáradtságot is éreznek a betegek, tovább tart a vírus ürítése is, így hosszabb ideig fertőz. A cseh mutánst 9 főnél mutatták ki.

Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, hogy a védőoltások ezen mutációk ellen is védenek. Müller Cecília szeretettel kérte, hogy aki teheti, vegye fel az oltást. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy fontolgatják, hogy AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban módosítanak az alkalmazáson, de azt nem részletezte, hogy miképpen. Arra, hogy a korlátozásokat miért csak március 15-ig szavazták meg, azt mondta, jelen helyzetben két hétnél tovább senki nem lát, a számításaik ennyi időre engednek következtetni, hosszabb távra egyelőre nem lehet érdemben nyilatkozni.

A cseh mutáns 9 főnél van jelen, illetve 34 olyan fertőzött is van, akiknél a járvány szempontjából nem jelentős mutánst mutattak ki – sorolta.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?