Belföld, Hírek

Karácsony Gergely: városaink kifosztása nemcsak hogy nem kormányzás, de alkotmányellenes is

A városaink kifosztása nemcsak, hogy nem kormányzás, de még alkotmányellenes is – írta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán a gödi különleges gazdasági övezet kijelölése ügyében hozott alkotmánybírósági döntésre reagálva.

 

 

 

 


A testület szerint ugyan nem alkotmányellenes a gödi különleges gazdasági övezet kijelölése, de a kormányzat még a veszélyhelyzetre hivatkozva sem vonhatja el kompenzáció nélkül a helyi adóbevételeket úgy, hogy azzal az önkormányzati feladatellátást, a közszolgáltatások nyújtását veszélyeztesse – olvasható a főpolgármester bejegyzésében.

Kiemelte, immár az Alkotmánybíróság is egyértelművé tette, amit hónapok óta mondogatnak: „a kormánynak a saját alaptörvényéből fakadóan is kutya kötelessége kompenzálni az önkormányzatok felé az iparűzési adó csökkentését”.

Az Alkotmánybíróság mai döntése: a kormány nem veheti el az önkormányzatok forrásait!A testület szerint ugyan nem…

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. február 19., péntek

A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége sürgette az erről szóló tárgyalások megkezdését, de még csak választ sem kapott – írta Karácsony Gergely. Hozzátette: a pénteki döntés alapján minden önkormányzatot, a 25 ezer fő feletti településeket és a megyei jogú városokat éppúgy átláthatóan és teljeskörűen kell kompenzálnia a kormánynak, mindenféle politikai megkülönböztetéstől mentesen.

A főpolgármester közölte azt is, hogy a budapesti városvezetés meghívót kapott Gulyás Gergelyhez, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, ahol – mint fogalmazott – „remélhetőleg megkezdődik a párbeszéd a főváros kompenzációjáról”.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?