Életmód, Érdekes

9 mindennapi szokás, amiről nem is gondolnánk, hogy árt az egészségünknek

Megbabonáz a friss kávé illata reggelente? Hát a pattogatott kukorica ropogtatása a moziban? Mindenkit. Ettől függetlenül azonban nem árt óvatosnak lennünk ezekkel és az ehhez hasonló hétköznapi szokásokkal, az egyfelől kellemesnek és praktikusnak tűnő megoldások ugyanis sok problémát okozhatnak, ha nem vigyázunk. Az alábbiakban 9 olyan közkedvelt szokást gyűjtöttünk össze, melyektől jobb lenne egyszer s mindenkorra megszabadulnunk.

 

 

 

1 Ne tegyük a lábunkat a műszerfalra utazás közben.

Sokan szeretnek így utazni, pedig rendkívül veszélyes. Nem csak az esetleges balesetek alkalmával sodorjuk magunkat ezzel veszélybe, de egy keményebb fékezéskor is könnyen búcsút inthetünk a fogainknak vagy betörhetjük a térdünkkel az orrunkat.

2 Ne akasszuk fel a törülközőnket és ne hagyjuk kihúzva a zuhanyfüggönyt.

A műanyag kampón lógó törülközők gyűrődései roppant nehezen szellőznek, mely egyben azt is jelenti, hogy valóságos paradicsom az ott tanyázó baktériumok számára. Ugyanez igaz a zuhanyozás után kihúzva hagyott és összegyűrt zuhanyfüggönyre, mely szintén számos baktérium melegágya lehet. Ha nem szeretnénk, hogy otthonunk baci-tanya legyen, érdemes más módszert találnunk a törülközők kiterítésére, a zuhanyfüggönyt pedig mindig tartsuk behúzott állapotban.

3 Soha ne igyunk kávét üres gyomorra.

Sokan szeretjük úgy kezdeni a napot, hogy rögtön ébredés után egy finom csésze kávéval adunk plusz energiát a testünknek, ám a kávé hasznos tulajdonságai mellett meg vannak a maga hátrányai is. Ilyen például az éhgyomorra történő fogyasztása során fellépő gyomorégés, mely hosszútávon akár komolyabb emésztési zavarokat is okozhat. Éppen ezért mindig harapjunk valamit, mielőtt fejest ugrunk az első csésze kávénkba, vagy legalább közben majszoljunk el valami kekszet.

4 Óvakodjunk a pattogatott kukoricától.

Napjainkban szinte már elképzelhetetlen egy mozizás anélkül, hogy egy jó nagy kosár pattogatott kukoricát ropogtassunk közben. A fogorvosok azonban óva intenek a túlzott pattogatott kukorica fogyasztástól, ez ugyanis roppant káros a fogakra. Nem csak az apró, fogaink közé szoruló popcorn-darabok okozhatnak rendkívül súlyos szájüregi problémákat, de a mozikban árult zsíros és nagy kalória tartalmú kukoricák az egészségünknek sem tesznek jót.

5 Ne hagyjunk palackozott vizet a kocsiban.

Legalábbis ne nyáron, és ne olyan helyen, ahol könnyen éri napsütés. A vizes palack ugyanis képes összegyűjteni az ablakon beszűrődő napfényt, ami aztán – akárcsak egy nagyító – megégeti, vagy akár fel is gyújtja az autónk belsejét. Az alábbi videóban azt is láthatjátok, hogyan történik mindez.

6 Ne nyomkodjuk a pattanásainkat.

Nincs olyan ember a Földön, aki ne hallott volna már a pattanás-nyomkodás káros hatásairól, mégis csináljuk. Illik azonban tisztázni, hogy miért is nem ajánlatos mindez.

A pattanások köztudottan akkor jönnek létre, amikor a pórusok eltömődnek. Ez egyfajta gyulladásos folyamat, ennek köszönhető a pattanás körüli pirosodás is. Ettől függetlenül ez a testünk immunrendszerének egy teljesen normális reakciója, amit komolyan veszélybe sodorhatunk azzal, hogy nyomkodjuk a pattanásainkat. Nyomkodás közben ugyanis a pórusok falai megsérülnek, melynek hatására a bőrünk még inkább érzékennyé válik a baktériumok számára. Ennek köszönhető az, hogy a testünkön sokat nyomkodott területeken jóval gyakrabban fordulnak elő pattanások, mint bárhol máshol. Hogy ezt persze ki tudja betartani akkor, amikor egy nagy gennyes pattanás éktelenkedik a homlokán, az megint más kérdés.

 

 

 

 

7 Ne akarjunk mindent lefényképezni.

A 21. század egyik nagy átka, hogy bármi érdekeset is látunk, bármi öröm is ér bennünket, azonnal előkapjuk a mobilunkat, hogy képet készíthessünk az adott pillanatról. 

Ez egyfelől persze jó, hiszen így megörökíthetjük azt az utókornak, másrészről pedig totális katasztrófa, hiszen így minden nagy pillanatot tulajdonképpen a telefonunk képernyőjén keresztül élünk meg, anélkül, hogy kiélveznénk az adott pillanat előnyeit és valóban maradandó emlékünk maradna róla.

8 Ne fogyasszunk felesleges gyógyszereket és vitaminokat.

Sokan úgy gondolják, hogy a tablettaként bevitt vitaminok segítenek nekik a téli hidegben és amolyan plusz erőforrásként szolgálnak a test immunrendszeréhez, ez azonban nem egészen így van. A kiegyensúlyozott étrenddel – vagyis természetes formában – bevitt vitaminokat ugyanis sosem fogják pótolni a tabletta formájában előállított utánzatok, sosem fogják ugyanazt a hatást kiváltani, mint a zöldségekkel és gyümölcsökkel bevitt társaik. Sokkal fontosabb tehát, hogy a helyes étrendünkre ügyeljünk, mintsem hogy szinte már placebo immunerősítőkkel és étrendkiegészítőkkel igyekezzünk foltozgatni annak hiányát. Tablettákat és gyógyszereket pedig csak is akkor szedjünk, ha azt orvos írta fel nekünk és kötelező. 

9 Ne töltsük a telefonunkat az ágyunkra és/vagy párnánkra téve.

Ez ugyanis könnyen tüzet okozhat. A mai okostelefonok alapjáraton is felmelegszenek töltés közben, amit csak tovább súlyosbít a puha ágyneműre és/vagy párnára helyezett készülék esete, ami a rossz szellőzés okozta felmelegedés következtében bármikor váratlan tűzbe csaphat át. Igyekezzünk legalább az éjjeliszekrényen vagy lehetőség szerint tőlünk minél messzebb tölteni a telefonunkat, de az éjjeli – felügyelet nélküli – telefontöltés elkerülése alighanem a legbiztonságosabb megoldás.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?