Autó, Érdekes

10 tipp és trükk, ami nagyon hasznos lesz minden autósnak!

Az AAA (American Automobile Association) 2017-es felmérése szerint egy közepes méretű autó fenntartása az Egyesült Államokban évente körülbelül 8469 dollárba kerül, ami egy elég jelentős összeg. Érdemes tehát minden ismert módszert bevetni a kiadások csökkentése végett, nem? Mi most nem próbálunk meg lebeszélni az autózásról és rábeszélni a tömegközlekedésre, helyette inkább adunk néhány tippet, amivel jelentősen csökkenthető egy autó fenntartása.

 

 
 

10 Hogyan javítsunk ki egy horpadást anélkül, hogy egy forintot is költenénk?

901a0f52c2a926c2b8d72251b4

Az autó karosszériájában keletkezett horpadások javítása költséges lehet, ha szerelőhöz fordulunk. De tudtad, hogy számos horpadást forró víz és tapadókorongok, vagy mondjuk a nagyobbakat egy vécépumpa segítségével is megjavíthatjuk?

Utasítások:

 • Forraljunk fel egy kis vizet
 • Öntsük a horpadásra, hogy a karosszéria rugalmasabb legyen
 • Fogjuk a tapadókorongot és húzzuk vele a horpadást, míg ki nem pattan

Ha a horpadás az autó hátsó lökhárítóján van, akkor tapadókorongok helyett inkább próbáljuk meg alulról mögé nyúlva, kézzel kipattintani a horpadást.

9 Hogyan távolítsuk el az apró üvegszilánkokat?

2ee90b579eb78805307d7cda28

Ha már elég szerencsétlenek vagyunk ahhoz, hogy betörjünk egy ablakot, jó, ha legalább tudjuk, hogyan lehet a legkönnyebben eltakarítani az utána maradt törmeléket. A porszívózás legtöbbször hatástalan, ezért próbáljunk meg inkább ragasztószalagot használni, amivel kényelmesen összeszedhetők még a legapróbb üvegszilánkok is.

8 Hogyan védjük az autónkat a parkolóban más, felelőtlen sofőröktől?

f0097252a293fd8e146f374ddc

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a mellettünk álló autóban utazó egyik személy nekicsapja a kocsiajtóját a mi kocsinknak. Ennek megelőzése végett használhatunk medence nudlikat. A képtől eltérően célszerű nem a lehúzott ablakra, hanem inkább a kocsi tetejére akasztani azokat.

 

 
 

 

 

7 Hogyan kerülhetjük el a szélvédő párásodását?

Borotvahab a kocsiablakon

Minden sofőr találkozott már ezzel a kellemetlen problémával, de csak kevesen tudják, hogy milyen egyszerű és olcsó megoldással megszüntethető az autó szélvédőjén keletkezett párna. Ehhez csak egy üveg borotvakrémre és két száraz törülközőre lesz szükség.

 • Vegyünk egy száraz törülközőt
 • Vigyünk fel rá egy kis borotvahabot
 • Dörzsöljük be vele a szélvédőt
 • A maradékot töröljük le a másik száraz törülközővel
 • Élvezzük a végeredményt!
6 Hogyan jegyezzük meg, hogy melyik oldalon van az üzemanyagtartály?

dc7b7a5975aeb271cb108b8703

Az ilyesmi komoly problémát jelenthet azoknak, akiknek több autójuk van vagy volt már életük során. Kevesen tudják azonban, hogy a legtöbb autó műszerfalán az üzemanyagjelző piktogram mellett van egy nyíl, ami azt mutatja, hogy az autó melyik oldalán található a tanknyílás.

5 Hogyan öntsünk olajat a motorba, ha nincs kéznél tölcsér?

17de205ca590f5c13d2369f535

Ha nincs kéznél tölcsér, akkor bármilyen tiszta és egyenes tárgy, például egy csavarhúzó segítségével megkönnyíthetjük ezt a folyamatot. Ha ez sincs kéznél, fogjunk egy papírt és tekerjünk tölcsért belőle.

 

 

 
 

 

 

4 Hogyan tisztítsuk meg egy autó fényszóróját?

aaebf15753adf7e0673e7b2cba

A fényszórók műanyag borítása egy idő után zavarossá és homályossá válhat. Fogkrém segítségével azonban nagyszerűen megtisztíthatjuk őket!

Hogyan csináljuk:

 • Helyezzük a fogkrémet az ujjainkra (vagy egy ruhára)
 • Körkörös mozdulatokkal polírozzuk fel vele a fényszórót
 • Vegyünk egy papírtörlőkendőt és dörzsöljük tovább
 • Hagyjuk állni rajta 10-15 percig
 • Végül egy nedves ruhával vagy kendővel távolítsuk el róla a maradék fogkrémet

Ez a módszer a fehérítő hatású fogkrémekkel működik legjobban.

3 Hogyan növelhető egy autó távirányítójának hatótávolsága?

ba8cdd589887369bd6bfe30326

Hallottál már arról az őrült ötletről, hogy ha az állad alá vagy a fejedhez teszed a távirányítót, akkor megnövelhető a hatótávolsága? Ezen cikk szerint valóban működik. William Van Winkle megvizsgálta ezt a népszerű elméletet, és kiderült, hogy a fejhez tett, illetve szabadon használt távirányító hatótávolsága között 42 lépés (!) a különbség.

2 Mit csináljunk a kocsinkkal, ha elakadtunk a sárban vagy a hóban?

Ha gyakran járunk vidéken vagy havas tájakon, akkor ez nem ismeretlen jelenség. Ha nincs senki, aki segíthetne megtolni a kocsit, akkor a legegyszerűbb, ha keresünk egy fadarabot (erős ág is megteszi), amit a kocsi kerekéhez tudunk rögzíteni. Ezután szépen lassan induljunk el, és haladjunk, míg biztonságos terepre nem érünk.

 

 

 

 

 

1 Hogyan lehet ellenőrizni, hogy kell-e új gumi a kocsinkra?

Gumiabroncs teszt

Látványos és egyszerű módja a profilmélység ellenőrzésének a pénzérmés módszer. Ehhez mindössze egy 100 forintos érmére lesz szükség.

A téli gumi biztonságosnak mondott 4 mm-es profilmélységét ellenőrizhetjük vele. Ha a 100 forintos érme ezüstős peremét már csak részben fedi a horony, akkor a gumi profilmélysége a 4 mm-es határ alatt van. Ezzel az abronccsal télen Ausztriában például már nem is szabad közlekedni.

Bónusz: tudod, mire való ez a gomb?

A válasz egyszerű. Az bal oldali képen az alsó gombot megnyomva kikapcsolhatjuk az autó külső érzékelőit, vagyis a gépjárművet külső riasztó nélkül hagyhatjuk éjszakára. Ez praktikus lehet például egy tűzijáték vagy erős vihar esetén.

A felső gombbal az autó belső, ultrahangos érzékelőjét kapcsolhatjuk ki, vagyis nem fog beriasztani az autóban érzékelt mozgásra.

 

 

 

 

forrás►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?