Kvíz

6 logikai rejtvény, ami felrázza az agyadat

Vannak olyan feladványok, melyeket akár menet közben is könnyedén meg lehet oldani, miközben például épp a reggeli kávénkat isszuk vagy épp egy finom szendvicset eszünk ebédidőben. A most következő fejtörők azonban nem tartoznak ezek közé, itt bizony az egész agyunkat meg kell mozgatnunk ahhoz, hogy megértsük a feladat lényegét, és még utána sem biztos, hogy sikerrel vesszük az akadályt. (Megfejtések a cikk végén.)

 

 

 

1 A fogoly-rejtvény

logikai rejtvenyek

4 foglyot halálra ítéltek. Két fogoly fehér kalapot kapott, kettő pedig feketét. A férfiak nem tudják, hogy milyen színű kalapot viselnek. A négy foglyot sorban állították egymás mögött (lásd a képen), úgy, hogy:

  • Az 1. fogoly látja a 2. és 3. foglyot
  • A 2. fogoly látja a 3. foglyot
  • A 3. és a 4. rab pedig nem lát senkit.

A bíró úgy döntött, hogy megkegyelmez annak, aki kitalálja, hogy milyen színű kalap van a saját fején.

Kérdés: Ki mondja meg először teljes magabiztossággal, hogy milyen színű kalap van a fején?

2 Nehézségek útközben

Egy sofőr a kényszerű kerékcsere közben a mind a 4 csavart beleejti a csatornába. Lehetetlen kiszedni őket onnan. A sofőr már majdnem úgy döntött, hogy hívja az autómentőt, de akkor egy mellette elhaladó gyermek tanácsot adott neki a kerék rögzítésére. A sofőr követte a tanácsot és nyugodtan hajtott tovább a legközelebbi autószerelőhöz.

Kérdés: Mit tanácsolhatott a gyerek?

3 Sikertelen behatolás

Egy férfinak gyanútlanul kellett volna bejutnia egy titkos klubba. Észrevette, hogy mindenki, aki előtte állt választ adott a biztonsági őr egyik kérdésére, és csak utána lépett be a klubba. Az első látogatótól azt kérdezték: „16?” Erre ő azt válaszolta: „8!” – és bement. A másodiktól: „22?” Mire ő azt mondta, hogy „11”. A férfi tehát úgy döntött, hogy könnyű dolga lesz, és odalépett az őrhöz, aki azt kérdezte tőle: „42?” Mire ő azt válaszolta, hogy „21!”, ám azonnal megtagadták tőle a belépést.

Kérdés: Miért?

4 A vasorrú bába ajándéka

Az ősz elején Jancsi és menyasszonya egy távoli királyság felé tartott, amikor besötétedett, ezért úgy döntött, hogy az éjszakát az egyik útszéli kunyhóban töltik. A kunyhóban a vasorrú bába köszöntötte a fiatalokat, aki étellel és itallal kínálta őket. Másnap reggel indulás előtt egy varázsköpenyt adott Jancsinak, majd elmondta: „Útközben találkozni fogtok egy folyóval, amin nem vezet át híd, ezért úsznotok kell. Vegyétek magatokra ezt a varázsköpenyt, ez majd segít, hogy ne fulladjatok bele a vízbe.” Jancsi és menyasszonya száz napot és éjszakát sétált, míg végül a folyóhoz ért. Meglepetésükre azonban nem volt szükség a lepedőre ahhoz, hogy átkeljenek a folyón.

Kérdés: miért?

5 Nyúlketrecek

Az udvaron 3 nagy, különféle színűre festett ketrec volt: piros, sárga és zöld. A ketrecekben nyulak voltak, a zöldben pedig kétszer annyi volt, mint a sárgában. Egyszer 5 nyulat fogadtak örökbe a bal oldali ketrecből, az ezután maradt nyulak felét pedig a piros ketrecbe tették át.

Kérdés: milyen színű volt a bal oldali ketrec?

6 Ki volt a hibás?

Késő este az egyik sikátorban egy ismeretlen autós elütött egy férfit, majd eltűnt. Az egyik rendőr távolról látta, hogy a kivilágítatlan autó nagy sebességgel elhajtott. 6 szemtanú maradt a helyszínen, ám ellentmondásos információkat adtak:

  • az autó kék volt, és egy férfi vezette.
  • az autó nagy sebességgel, és fényszóró nélkül közlekedett.
  • az autónak GPR-rel kezdődött a rendszáma, és lassan ment.
  • az autó egy Opel volt, felkapcsolt fényszórókkal.
  • rendszám nélküli autó volt, és egy nő vezette.
  • az egy Corsa volt és szürke színű.

Amikor az elkövetőt őrizetbe vették, kiderült, hogy csak az egyik tanú szolgáltatott helyes információkat. A másik öt tanú egyik állítása helyes volt, a másik helytelen.

Feladat: nevezd meg az autó típusát, színét, sebességét, azt, hogy volt-e rendszáma és világított-e a fényszórója, illetve, hogy ki vezette: férfi vagy nő?

7 Bónusz

Mi az az egy dolog, amit a Föld minden élőlénye folyamatosan és egyszerre csinál?

MEGFEJTÉSEK: 
  1. A 3. és 4. fogoly nem szólal meg, hiszen ők nem látnak semmit. Az 1. fogoly is csendben van, mert maga előtt két különböző színű kalapot lát, így nem tudja, hogy az övé akkor fekete vagy fehér. A 2. fogoly azonban, felismerve, hogy az 1. fogoly nem tud dönteni, arra a következtetésre jut, hogy a kalapja nem azonos színű, mint a 3. fogolyé, vagyis az ő fején egy fehér kalapnak kell lennie. Következtetés: a 2. fogoly mondja meg először, hogy milyen színű kalap van a fején. 
  2. Válasz: csavarjon le 1-1 csavart a maradék 3 kerékről, és rögzítse velük a negyediket.
  3. Válasz: első pillantásra úgy tűnik, hogy a jelszó a megnevezett szám kettővel osztásának eredménye, de valójában a kérdésben elhangzott szám betűinek a száma. A helyes válasz tehát nem 21, hanem 12.
  4. Válasz: Jancsi és a menyasszonya ősz elején járt a vasorrú bábánál, vagyis 100 nappal később már javában tartott a tél. A folyó pedig be volt fagyva, így a varázsköpeny nélkül is biztonságosan átkelhettek rajta.
  5. Válasz: a ketrec sárga volt. Mint azt olvastuk, a zöld ketrecben kétszer annyian voltak, mint a sárgában, ezért biztos, hogy a zöldben páros számú nyúl volt. Miután ötöt kivettünk a „bal oldali” ketrecből, az is páros számú lett, ezért a felét könnyen át lehetett tenni a pirosba, azonban biztos, hogy előtte páratlan volt, vagyis nem lehetett a zöld, sem a piros – ahogy az a feladat szövegéből kiderül.
  6. Megfejtés: az autó egy kék színű Opel Corsa volt, a rendszáma pedig GPR-rel kezdődött. Nagy sebességgel hajtott, világítás nélkül – ezt a rendőr miatt biztosra vehetjük. Tudván, hogy a hatból csak egy ember mondott igazat, a maradék ötnek pedig csak a fél állítása volt igaz, az is kiderül, hogy az autót egy nő vezette.
  7. Öregszik.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?