Érdekes

11 látnivaló, ami messze nem olyan tökéletes, mint első pillantásra tűnik

Amikor az ember készít valamit, az nem feltétlenül sikerül tökéletesen. Ugyanez vonatkozik a híres építészekre és szobrászokra is. Még a legnépszerűbb és leghíresebb szobrokon is találhatunk pontatlanságokat, ha jobban szemügyre vesszük őket. A pisai ferde torony, Krisztus szobra Rio de Janeiróban vagy a Trafalgar téri oroszlánok is rejtegetnek magukban egy-egy érdekességet. Cikkünkben ezeket mutatjuk meg neked az ókori Egyiptomtól napjainkig.

 

Oroszlánok a Trafalgar téren


A londoni Trafalgar téren Nelson oszlopát négy oroszlán veszi körül. Az állatok királyának lábai azonban, egy házi macska lábaira emlékeztetnek. Edwin Lansier, szobrász saját háziállatából merített ihletet a szobor elkészítéséhez.





 

A Megváltó Krisztus szobra


A Megváltó Krisztus szobra egy festői dombon helyezkedik el, ami a kerület legmagasabb pontja. Ennek az elrendezésnek jelentős hátránya van: az emlékmű szerkezetét időről időre károsítják a villámcsapások.

A szobor felállítása óta az ujjak, a testrészek és a fej többször is letörtek. A város ugyan helyreállíttatta, de sajnos ez sem örök.

 

Zálogház utca


A San Francisco-i Lombard Street jellegzetesen kanyargós. A helyiek számára ez az utca sok kellemetlenséggel jár, a turisták azonban, rengeteg fotót készítenek itt, nem beszélve a gyönyörű kilátásról.

A kígyózó utcát a 20. század elején tervezték, ugyanis akkor még nem gondolták, hogy a forgalom ennyire megnő. A 180 méteres lejtőn végtelenek a forgalmi dugók és a kisebb balesetek.

 

Washington emlékmű


A washingtoni emlékmű kéttónusú. Pénzügyi problémák miatt ugyanis, az építkezés két szakaszban zajlott. 46 méter felépítése után a projekt félbemaradt. A munka majdnem negyed évszázad után folytatódott, akkor pedig az eredetihez képest már csak más árnyalatú márványlapokat találtak hozzá.





 

Caryatidák a Szent Pancras-templom falán


A londoni Szent Pancras-templom különösen figyelemre méltó az épület keleti oldalán levő kariádoknak köszönhetően. A hiba ugyanis bennük rejlik. A szobroknak aránytalanul kicsi a teste, amely első látásra is feltűnő lehet.

A szobrász gondatlanságának oka pedig nem más, minthogy helytelenül mérte fel a távolságot, így a szobrok túl nagyok lettek, amikből le kellett faragni, hogy a helyükre illeszthessék őket.

 

Cheops piramis


A Cheops piramis nemcsak hatalmas méretű, de a formája is különleges. A piramis nyolc oldalú, amelyeken két befelé hajló sík van. Magyarázat nincs ezen tulajdonságokra, de nagy valószínűséggel számítási hiba okozza ezeket.

 

A Sydney-i Operaház


A Sydney Operaház évente több mint nyolc millió látogatót vonz, de a szakemberek akusztikus rémálomnak nevezik. A hely szűke miatt sem a közönség, sem pedig a zenekar számára nem kényelmes. A dán Jorn Utzon a helyi építészekre bízta a projektet, akik a belső elrendezés kevésbé sikeres változatát választották.





 

A négy sarok emlékmű


A négy sarok emlékmű az egyetlen hely az Egyesült Államokban, amely átlépte négy állam (Colorado, Új-Mexikó, Arizona és Utah) határait. Az érdekességek ezzel véget is érnek, ugyanis az emlékmű a pusztában található, így a fényképezésen kívül semmi más tevékenységre nincs lehetőség.

 

Sagrada Familia


A templomot több mint 100 év alatt sem építették fel. Az építkezés a plébánia adományaiból történik, ami késlelteti a munka befejezését. Ez az oka annak, hogy Barcelona egyik leghíresebb látványossága ritkán látható daruk és állványok nélkül.

 

Bell cár


A Nagy Iván harangtorony keleti oldalán a cárharang található, amely soha nem csengett. Öntését számos probléma kísérte, például halálesete és tűz.

Az utolsó tűz során a harang megsérült és körülbelül egy évszázadon át a földön feküdt. Most egy talapzaton áll.

 

Szabadság-szobor


A Szabadság-szobor Franciaország ajándéka az amerikai függetlenség 100. évfordulójára. A szobor kezdetben kifejezett rézszínű volt. A nagyváros nedves és szennyezett levegője azonban, hozzájárult mai színárnyalatához. Napjainkban már kék-zöld színekben “pompázik”.






 

Bónusz: A hollywoodi hírességek sétánya


A Seinfeld-sorozatban Elaine Benes-ként ismert Julia Louis-Dreyfus csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán. A színésznő örömét azonban határozottan befeketítette az a tény, hogy a nevét hibásan írták le.

Julia Louis- Dreyfus helyett a Julia Luis Dreyfus nevet vésték a csillagba. A hibát a megnyitó ünnepség alatt kijavították, később a csillagot is kicserélték, a rossz verziót pedig elküldték a színésznőnek, mint emléktárgy.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?