Életmód, Érdekes, Külföld

A németországi élet 30+ jellemzője, amitől akaratlanul is kikerekednek az ember szemei

Németország népe híres a pontosságról, a rendszeretésről és a törvény iránti tiszteletéről. Itt minden alkalomra létezik valamilyen íratlan szabály, ahogy a szomszédok közötti kapcsolatokat vagy épp a randevúkat is fontos szabályok határolják, melyek egyértelműen lefektetik, hogy mit szabad és mit nem. Ettől függetlenül a németek számára nem idegen a romantika, hogy a humor és a szórakozás sem, csak épp az élet más területéhez hasonlóan, ezt is maximálisan felelősségteljesen végzik.

 

 

 

Házak

Álomnyaraló Németország

Egy igazi német otthon a kényelem és a hatékonyság kombinációjából tevődik össze. A részletek többsége gondosan átgondolt, hogy az olyan kényelmi célokat szolgáló dolgok, mint a hő, a fény, és a hangszigetelés ne álljon ellentmondásban a gazdaságosság kérdésével. A hagyomány iránti elkötelezettség szintén fontos szerepet játszik. A németek az egész világon híresek a különféle találmányaikról és a csúcstechnológia iránti szeretetükről.

 • A legtöbb német inkább bérli az otthonát, mintsem sajátot vásárol magának. Ennek egyik oka, hogy a saját otthon nagyon drága, ráadásul ezzel elkerülhetik a hozzá kapcsolódó adókat. Rendkívül népszerű náluk azonban a hosszúbérlés, előfordul, hogy az otthonokat évtizedekre bérlik.
 • Az elmúlt évek nagy slágere a mobilház vásárlás lett. Ez egy kis épület, amiben konyha-étkező, háló, és fürdőszoba található. Ezek általában fából készülnek és könnyen mozgathatók egyik helyről a másikra.
 • Németországban senki sem aggódik a hangos szomszédok miatt, mivel ilyen itt nincs. Minden hanggal járó tevékenységet kerülnek, ráadásul az építészek is különösen nagy figyelmet fordítanak a hangszigetelésre.

Fürdőszoba németországban

 • A szellőztetés sok problémát tud okozni Németországban, mivel a házak gyakran nincsenek felszerelve szellőző rendszerrel, ezért ha nem nyitják ki az ablakokat 10-15 percre naponta, akkor a penész könnyedén elterjed a házban.
 • Sok magánlakásban külön fürdőszoba ban a vendégek számára, ez általában közvetlenül a bejáratnál található.
 • A német fürdőszobák falán egy szokatlan szelep található, ami gyakran összezavarja az ide érkező embereket. Ez tulajdonképpen egy csap, ami az egész lakásban gyorsan és egyszerűen zárja el a vízellátást.

Ablak németországban

 • A légkondicionálók ritkák. Nem csak azért, mert minden lehetséges módon próbálnak spórolni az áramon. (az elmúlt 20 évben 10%-kal csökkent az áramfogyasztásuk) Szinte minden házban vannak redőnyök, melyek hatékony módon védik az otthonokat a hőmérsékletváltozástól és a rovaroktól.
 • A falakat általában fűrészporos tapéta borítja, aminek több oka is van: újrahasznosított papírból készül, elég olcsó és nem tartalmaz olyan anyagot, ami allergiát okozhatna. Az egyetlen negatívum, hogy nehéz lehúzni őket, különösen, ha több réteg festék borítja őket.

Radiátor németorsszágban

 • A legtöbb ház központi fűtéssel van felszerelve, de bizonyos régiókban geotermikus energiát használnak a fűtéshez. A radiátorokon sokszor digitális kapcsolók vannak, így kényelmes módon és hatékonyan lehet kiválasztani a kívánt hőmérsékletet.
 • Megtalálni a tökéletes albérletet Németországban csak fél siker. Mielőtt beköltözne az ember, gondosan át kell tanulmányozni a szerződést és a házzal kapcsolatos házirendet. Ebben minden benne van, amit a hangos tevékenységekről, például a mosásról tudni kell. Ha a házirenden kívül csapunk zajt, a szomszédok gond nélkül feljelenthetnek minket.
 • Az egyik internetező egy vicces történetet mesélt: Németországba költözve egy többlakásos társasházban találtak lakást, ahol minden szomszédot meghívtak a lakásavató bulira. Az egyik szomszéd kicsit korábban hazament, pedig a buli eredetileg este 9-ig tartott volna, majd ráhívta a rendőrséget a bulizó társaságra, mivel azok nem 9-kor, hanem negyed 10-kor fejezték be a bulit. Szóval ennyire komolyan veszik a hangoskodást a németek.

Németország nappali

 • A németek kedvenc bútora a kanapé. Áltagosan napi 3 órát töltenek ezen, ezért érthető módon nagyon gondosan választják ki. Itt nem nagyon találkozhatunk szekrényekkel a nappaliban, de biztos, hogy lesznek olyan titkos dobozok és tárolók, amikbe azért tudnak pakolni és a fontos dokumentumokat tárolni.
 • Amikor egy másik házba költöznek, a németek megpróbálnak minél több dolgot magukkal vinni, beleértve az egész konyhát is. A németek nagyon finnyásak az ízlésüket tekintve, ezért az albérleteket mindig konyha nélkül adják ki, annak berendezése pedig a bérlő dolga, aki kiköltözéskor viszi magával az összes konyhabútort is.
 • A dobozok becsomagolva. A költöztető kocsi a ház előtt. A konyha szétszerelve. Látszólag már költözhetnek is az új házba, de nem: a németek távozáskor még egyszer átfestik az egész lakást, hogy tökéletes állapotban adhassák vissza azt a tulajdonosának.


Randevú

Németország randizás

A németek nagy rajongói a szabályoknak és előírásoknak, ez pedig a kapcsolatok terén sincs másképp. A spontaneitás és a váratlan, romantikus gesztusok is elég lehangoló hatást tudnak kelteni. Ha nem ismerjük az ismerkedés itteni szabályait, akkor sok kellemetlen helyzetbe kerülhetünk.

 • A randevúzó németek közösen fizetik a számlát. A lányok sértésnek veszik, ha nem fizethetnek maguk után. További fontos szabály, hogy nem szabad őket hazakísérni. Az ilyesmi csak akkor szokás, amikor egyértelmű, hogy az estének romantikus folytatása lesz, szóval ha a lány nem kínálja fel magától, akkor nem is szabad erőltetni a hazakísérés kérdését, ellenkező esetben elég furcsán tud hatni.
 • A németek nem a bókolás művészei. Épp ellenkezőleg: fájdalmasan őszinték és néha meglehetősen nyersek. Meglehet persze, hogy a pozitív tulajdonságokat is kiemelik, de a negatívokat is, és ez valamiért sokkal jobban megmarad az emberben.
Barátok

Költözés németországban

A barátok nem csak olyan emberek, akikkel szórakozni járunk. A barátságot itt nagyon komolyan kell venni: a legtöbb német barátság már gyerekkor óta tart. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a németek ritkán költöznek, és ezért hosszú éveken vagy évtizedeken keresztül is ugyanott élnek.

 • A barátkódex alapvető szabálya, hogy szükséghelyzetben segítséget nyújtsunk egymásnak. Például, ha a barátunk költözik, akkor teljesen egyértelmű, hogy minket fog segítségül hívni és nem egy költöztetőcéget például. Ugyanez természetesen visszafelé is működik.
 • A barátok mindig őszinték. Ha egy barát megígéri, hogy felhív, akkor azt biztosan meg is fogja tenni. Ugyanezt a viselkedést várják el a másik féltől is. Ha egy barát meghívja valahová a másikat, és az igent mond, akkor nem lehet lemondani csak úgy az utolsó pillanatban, maximum csak valami nagyon komoly indokkal.

Virág németország

 • Ha vendégségbe mész Németországban, akkor sosem szabad üres kézzel menni. A legjobb ajándék ilyenkor egy virágcsokor, de a helyzet persze nem ilyen egyszerű: a virágcsokrokra is szigorú szabályok vonatkoznak. Nem lehetnek túl olcsók (25-30 eurónál olcsóbbak), nem lehet bennük vörös rózsa (ez a romantika jele), sem pedig fehér virág, mivel azokat a temetőbe szokták vinni.
 • A csokoládé vagy más édesség jó megoldás lehet, ám ilyenkor kellemetlen helyzetet tud okozni az, hogy most kibontják-e a tulajdonosok a vendégek előtt vagy inkább elrakják maguknak.
 • A születésnapoknak itt nem szokás nagy felhajtást csapni, hacsak nem valamilyen kerek évet ünnepelnek. A németek csodálatos vendégek: buli után segítenek a takarításban. Ha azonban a születésnapot egy étterembe szervezik, akkor nem árt észben tartani, hogy ilyenkor az ünnepeltnek szokás fizetni a meghívott vendégek után.

Szerencse jele németországban

 • A barátod ökölbe szorított a kezét? Ne ijedj meg, ez náluk olyan, mint amikor mi összekulcsoljuk az ujjainkat a szerencse reményében.
 • Semmi esetre sem szabad félbeszakítani a barátunkat, illik megvárni, míg befejezi a beszédet. Ennek legfőbb oka a német nyelv sajátossága, mivel itt az ige a mondat levégére kerül, tehát ha nem hallgatjuk végig, könnyen félreérthetjük egymást.
 • Milyen ajándékot vegyünk a barátunknak? Tulajdonképpen bármit, csak nem cipőt. Ezt ugyanis az a babona övezi, hogy az ajándékba adott cipő miatt a másik ember elmenekül majd tőlünk.
 • Mi, magyarok általában lekopogjuk a fa asztalon, ha azt akarjuk, hogy elkerüljön a balszerencse, a németek azonban ilyenkor simogatják az asztalt.
Bevásárlás

Bevásárlás németországban

A vásárlás egy nagyon felelősségteljes vállalkozás. A németek nagyon szeretnek vásárolni, és ha vásárlás közben találnak néhány váratlan leértékelést és akciót, az egészen biztosan az egész hangulatukra hatással lesz.

 • Vásárláskor illik a pontos összeget odaadni a pénztárosnak, vagy ha ezt nem lehet, akkor bankkártyával fizetni, mivel az euróval történő visszaadás nagyon sokáig tart.
 • Vásárláskor nem raktad fel magad után az elválasztó háromszöget a futószalagra? Készülj fel rá, hogy a mögötted álló vásárló nagyon csúnyán fog rád nézni, ott ugyanis ez a vásárlási illemtan szerves része.
 • A németeknél nem létezik a nálunk népszerű “a vevőnek mindig igaza van” felfogás. Ezért érdemes kétszer is meggondolni, hogyan állunk hozzá a bolti alkalmazottakhoz, mert könnyen mi kerülhetünk bajba érte.

Ételek németországban

 • A németek nagyon válogatósak tudnak lenni vásárlás közben. Nagyon érzékenyek az árakra, ezért sok olyan üzletlánc található itt, ami direkt az alacsony árú termékekre szakosodott. Az ételek és italok épp ezért itt legtöbbször olcsóbbak, mint a szomszédos országokban.
 • Az alacsony ár ugyanakkor nem feltétlenül a gyenge minőségre utal, sokkal inkább arra, hogy az ilyen termékeknél nem költenek marketingre, mert anélkül is megveszik őket a németek. A minőségük ettől még ugyanolyan jó, mint a márkás, híres termékeké, vagy talán még jobb is.
 • Németországban továbbra is népszerű a személyes vásárlás, és kerülik az internetes vásárlást, aminek az egyik oka, hogy a bankkártyák többségét egyszerűen nem az interneten történő fizetésre tervezték.
Gyermekek

Gyereknevelés németországban

Németországban a gyerekekkel kapcsolatos problémákat épp olyan felelősségteljesen szokás megközelíteni, mint bármilyen más problémát. A szülők nagyon sokat aggódnak a gyerekeik iránt, és megpróbálják minden tanácsot betartva nevelni őket, míg ha így néha ellentmondásokba is ütköznek.

 • Már a gyermek nevének kiválasztása is meglehetősen macerás. Nem állhatunk elő bármivel. Számos szabály van, aminek állami szinten kell megfelelni: a gyermek keresztnevének például egyértelműen utalnia kell a nemére – nincsenek unisex opciók. Nem befolyásolhatja negatívan a születendő gyermek jövőbeli életét. A földrajzi nevek, termék- és márkanevek szintén szigorúan tilosak, ráadásul mindkét szülőnek bele kell egyeznie a gyermek nevébe.
 • Talán senki sem figyel oda annyira a gyerekek öltözködésére, mint a németek. Itt a sapka szerves részét képezi az öltözködésnek télen-nyáron egyaránt. Télen a hidegtől védenek, nyáron pedig az erős napsütéstől. Hozzánk hasonlóan szeretik túlöltözteni a gyerekeket, és már kora ősszel is úgy utcára engedni, mintha a gyermek egy északi-sarki expedícióra indulna éppen.

Faház németországban

 • A szülők mindig felvilágosítják a gyermekeket a legfontosabb szabályokkal kapcsolatban. Ha a gyermek betartja őket, akkor értelemszerűen nagyobb függetlenséget kap. Az óvodákban a pedagógusok szigorúan kis csoportokra bontva foglalkoznak a gyermekekkel, ezzel nagy lökést adva a fejlődésüknek.
 • Minden német állampolgárnak joga van óvodába járni.
 • A gyerekeket már születésüktől kezdve arra nevelik, hogy megosszák egymással a játékait, így kikerülve az irigység jelenségét.
 • Általános iskola után nagyon fontos részét képezi az oktatásnak, hogy a gyerekek frekventáltan, a céljaiknak megfelelően tanulhassanak tovább. Például, ha valaki vízvezeték-szerelő vagy asztalos szeretne lenni, akkor nem lesz szüksége emelt matekra vagy történelemre ahhoz, hogy sikeres legyen később az életben.
Pihenés

Pihenés németországban

A németek szeretnek pihenni. Általában több pénzt költenek a pihenésre, mint autóra. Minden utazást nagyon komolyan megterveznek, a hirtelen felindulásból történő utazás nem az ő műfajuk. Kedvenc úti céljuk a tengerpart, és az óceánjáróval történő Föld körüli utazás is nagy szenvedélyük.

 • A legtöbb német ember a drága szállodákat részesíti előnyben, de az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a lakókocsikkal szervezett utazások.
 • A szállodák kiválasztásánál az általuk nyújtott szolgáltatást helyezik a középpontba, de a németek különös figyelmet fordítanak például az ételek minőségére és a szállodák által kínált programok változatosságára is. Nagyon fontos továbbá, hogy olyan ételeket tudjanak enni, amiket ők szeretnek, mivel nem igazán szeretnek újdonságokat kipróbálni.

Mit gondolsz a németországi életről? Mi az, ami a leginkább vonzó benne számodra, és mi az, ami a leginkább taszít?

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?