Belföld, Hírek

Pécsett is vizsgálják a mutáns koronavírust: kiderült, milyen módszerrel

Az ATV stábja bent járt abban a hermetikusan lezárt laboratóriumba, ahol a Covid-19 Angliában megjelent mutációját vizsgálják. Jakab Ferenc virológus elmondta, úgy tűnik, legalább fél évig még velünk maradnak a járványügyi intézkedések.

 

 

 



 

Az elmúlt néhány napban több száz vírusminta analízise, elemzése történt meg a Pécsi Tudományegyetem laborjában.

„Úgy tűnik, több mintában is felfedeztük az angliai mutációt, egy kiterjedt kollaborációs hálózatnak köszönhetően sikerült több mintát kapnunk a év elejéről, és sikerült benne azonosítanunk az angliai mutációt” – mondta a virológus professzor az ATV-nek.

A Pécsi Tudományegyetem virológiai laborjában gőzerővel dolgoznak és óriási mennyiségű mintát vizsgálnak át a kutatók, akik van, hogy napi 24 töltenek a laborokban, több órában szkafanderben, hogy az egyik legveszélyesebb helyen vizsgálják a vírusokat. Befelé 30 perc, kifelé pedig egy óra szükséges, hogy fel- és levegyék ezt a szkafandert.

Jakab elmondása szerint nagyon kemény munka folyik náluk, de ennek köszönhetően egyre többet tudnak meg a mutációról.

„Jelen pillanatban tehát a spike fehérje, tehát a tüskefehérje, ami a felszínen található, ebben lokalizáltak 6-8, attól függ, milyen típusú törzsről beszéljünk, különböző pontot, ami megváltoztatta egy kicsit a vírus fertőzőképességét” – magyarázta.

A mutáns vírus gyorsabb fertőzőképessége miatt érdemes figyelmet szentelni neki, azonban néhány napon belül új, módosított vakcinát lehet előállítani

„Amikor egy új törzs jelenik meg, akkor nagyon gyorsan tudják módosítani ezt a vakcinát, ez az egyik hatalmas előnye az RNS-vakcináknak, például mert nem kell hozzá vírus. Gyakorta a vírus genetikai állományának ismeretében azonnal és gyorsan lehet fejleszteni és módosítani egy vakcinát” – nyilatkozta Jakab.

A virológus úgy gondolja, fél évig még biztosan velünk maradnak a járványügyi intézkedések, majd a beoltottak számától függően lehet enyhíteni, llletve teljesen feloldani a korlátozásokat.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?