Belföld, Hírek

Rusvai Miklós: „Az oltás a betegségtől megvéd, a fertőződéstől nem”

Ahhoz, hogy a vírus mennyisége csökkenjen, és kisebb legyen az esély a megbetegedésre, az kell, hogy sokan kérjék a vakcina beadását.

 

 

 

 


Az oltás megjelenésének köszönhetően egyre közelebb kerül annak lehetősége, hogy újra korlátozások nélkül nagyobb családi, baráti körbe gyűljünk össze. Sokan ezt hiányolják a legjobban a koronavírus terjedése és a korlátozások bevezetése óta.

A virológus szerint azonban nem elég, ha a családból csak egy-két ember kéri az oltást. Ugyanis hiába a vakcina, a beoltott szervezetében ugyanúgy felbukkanhat a vírus, csak nem betegszik meg tőle, talán észre sem veszi.

Rusvai Miklós az RTL Híradónak elmondta, hogy

„A vírus elleni oltás nem véd meg a fertőződéstől, tehát attól, hogy én beoltatom magam, és immunis vagyok, ettől a vírus – ha én belélegzem -, akkor a felső légutakban még megtelepszik, és a felső légutak sejtjeiben még szaporodik is. Engem a vakcinázás a betegségtől véd meg”.

Vagyis a beoltott unoka továbbra is megfertőzheti a be nem oltott nagyszüleit. Igaz, erre valamivel kisebb lesz az esélye, mert a vakcinázottak felső légutaiban kevesebb vírus termelődik, és ezáltal kevesebb is kerül onnan a levegőbe. De aki nem kér az oltásból, mindenképp kockáztat.

A szakember szerint amikor már az oltás korlátlan mennyiségben rendelkezésre áll majd, akkor aki nem kéri a védelmet, annak a felelőssége lesz az extrém kockázatvállalás.

Rusvai Miklós szerint ha a vakcina ősztől olyan mennyiségben elérhető lesz, hogy bárki beoltathatja magát, lecsökkenhet a vírus mennyisége a levegőben, és egyre kisebb lesz az esély, hogy a fertőzés fogékony szervezetet talál. De ehhez az kell, hogy nagyon sokan beoltassák magukat.

 

 


 

VIDEÓ: AZ RTL Híradó beszámolója

Dr. Rusvai Miklós: Az oltás a betegségtől megvéd, a fertőződéstől nem

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu 



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?