Belföld, Hírek

Vakcinaútlevél – Válaszolt a Belügyminisztérium: „A világban egyre nagyobb az igény arra, hogy az állampolgárok igazolni tudják a koronavírus-védettségüket”

Korábban írtunk róla, hogy minden jel szerint lesz vakcinaútlevél, amivel nem csak utazásnál, de akár belföldön is igazolhatja valaki, hogy már be vannak oltva. Az operatív törzs sajtóközpontjának tettük fel ezzel kapcsolatos kérdéseinket, és a Belügyminisztériumtól meg is érkezett a válasz.

 

 

 

 


Mint írtuk, már Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is elmondta decemberben – a december 22-i Kormányinfón került szóba először –, hogy az oltási könyv nagyon fontos okirat lesz a tömeges oltást követő hónapokban. Azt is mondta, hogy ilyen igazolást vélhetően a légitársaságok is kérnek majd, és bizonyos, hogy európai szabályozás is lesz ezzel kapcsolatban.

Elképzelhető, hogy tömegrendezvények, sportrendezvények, konferenciák látogatásához, vagy külföldi utazáshoz is igazolni kell majd az oltottságot. Felmerült a kérdés, mi lesz azokkal, akik esetleg már most lefoglalják a nyaralásaikat akár belföldre, akár külföldre, sőt, előleget is fizetnek. Mi történik, ha tényleg javul a járványhelyzet, lehetne is nyaralni menni, lenne is hova, ám nyárig nem kapja meg valaki az oltást valamilyen okból, például mert kapacitáshiány miatt mégsem lesz elegendő, netán olyan csoportba tartozik, amelynek a tagjai addigra még nem kerülnek sorra.

A Belügyminisztérium konkrétan erre az eshetőségre nem válaszolt, de szerkesztőségünknek küldött tájékoztatásukból kiderül, hogy készülnek rá, ha akár itthon, akár a világban szükség lenne az oltottságot igazoló okiratra. Lesz digitális, és papír alapú igazolás is, melyekkel az oltás tényét igazolni lehet. Már csak a kormány döntése kell hozzá, hogy használni lehessen.

Ezt írták:

„A világban egyre nagyobb az igény arra, hogy az állampolgárok igazolni tudják a koronavírus-védettségüket, annak érdekében, hogy nagyobb biztonsággal mozoghassanak szabadon.

kormányzati döntést követően ezekre az igényekre jelenthet megoldást az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által kifejlesztett mobil alkalmazás-rendszer, amellyel a magyar állampolgárok okostelefonjuk segítségével az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) tárolt információk alapján igazolni tudják COVID-védettségüket, illetve az oltás tényét igazoló okmány.”

Egyébként az oltottságot igazoló, papír alapú irat most is létezik, azok az egészségügyi dolgozók, akiket már beoltottak, ilyet kapnak:

A nyitóképen: Így néz ki jelenleg az a lap, amit itthon azok kapnak, akiket már beoltottak - Nádasdi Zsófia gyógyszerész mutatja oltási lapját, miután megkapta a Pfizer-BioNTech vakcinából készült koronavírus elleni védőoltást a Szent László Kórházban 2021. január 5-én / Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?