Hírek

Soros György: Orbán az unióból való kilépési szándék bejelentésére készülhetett

Project Syndicate oldalára írt véleménycikket a csütörtökön elfogadott uniós költségvetés és helyreállítási alap apropóján Soros György magyar származású amerikai üzletember.

 

 

 


Soros a Merkel megadásának ára a magyar és lengyel zsarolásra címet adta írásának, amelyben úgy fogalmaz: Európa egzisztenciális fenyegetéssel néz szembe, amire az EU vezetése rossz kompromisszummal válaszolt.

Orbán Viktor miniszterelnök magyarországi kleptokratikus rendszere és kisebb részben Lengyelországban az illiberális Jog és Igazságosság (PiS) kormánya szemtelenül vitatja azokat az értékeket, amelyekre az Európai Unió épült. Ha provokációjukat legitim politikai álláspontként kezelik, amely elismerést és kompromisszumos megoldást érdemel, akkor csak – masszívan – növelik azokat a kockázatokat, amelyekkel az EU most szembenéz

– fogalmaz Soros, hozzátéve: elismeri és megérti azt az óriási nyomást, amely alatt Angela Merkel német kancellár dolgozik. Tizenöt éve Németország kancellárja, és közeleg a nyugdíjazáshoz, Emmanuel Macron francia elnököt pedig ideiglenesen elterelték a Franciaországon belüli komoly biztonsági aggályok, Merkel így az egyik legfőbb döntéshozó lett az unióban.

Azt is megértem, hogy a német kancellár miért nem akarja, hogy egy másik ország, Magyarország az ő felügyelete alatt jelentse be az EU-ból való kilépési szándékát. Állítólag erre készült Orbán a napokban, mert nem engedheti meg magának, hogy rendszere korrupciójának mértékét leleplezzék

– írja Soros, aki szerint a jogállamisági kitétel pedig pont ezt tette volna lehetővé. Az üzletember úgy látja: Orbán a hatalmon töltött egy évtized alatt hatalmas összegeket lopott el, köztük olyan uniós forrásokat, amelyeknek a magyar emberek javát kellett volna szolgálniuk. „Nem engedheti meg magának, hogy gyakorlati korlátokat szabjanak személyes és politikai korrupciójának”, mert ezek az illegális bevételek az a kenőanyag, amely rendszerének kerekeit gördülékennyé teszik.

Soros szerint Orbán részéről kétségbeesett hazárdjáték volt azzal fenyegetni, hogy megtorpedózzák az EU pénzügyeit a költségvetés vétójával. De ez egy olyan blöff volt, aminek Merkelék bedőltek.

Miközben ezt írom, egyértelműnek tűnik, hogy Merkel kompromisszumot kötött Orbánnal és Lengyelország tényleges vezetőjével, Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettessel. Az a megállapodás, amelyet Németország kötött az EU két szélhámos tagállamával, lehető legrosszabb az összes lehetséges változat közül. A javasolt kompromisszum széles körben kiszivárogtatott szövegének – amelyet be kell ágyazni az Európai Tanács e heti ülésének zárónyilatkozatába –, három alapvető hibája van

– véli Soros, aki szerint ezek a következők:

  • a megállapodás legyengíti a jogállamisági mechanizmust.
  • Amelynek életbe lépése akár két évet is csúszhat, ami jó hír Orbán számára, hiszen azt jelentheti, hogy csak a 2022-es választás után lép majd életbe.
  • Az EU-csúcs végén elfogadandó nyilatkozat veszélyes precedenst teremt: az Európai Tanács túllépi a hatáskörét azzal, hogy korlátozza az Európai Bizottságot abban, hogy saját maguk értelmezhessék és végrehajthassák a megszavazott EU-s törvényeket.

A megegyezés így meghiúsítja az Európai Parlament kifejezett kéréseit. De mivel sürgősen fel kell használni a 750 milliárd eurós  koronavírus helyreállítási alapot, az Európai Parlament nagyon is jóváhagyhatja azt.

Annyit tehetek, hogy kifejezzem azoknak az embereknek az erkölcsi felháborodását, akik az EU-ban mint az európai és egyetemes értékek védelmezőjének hittek

– zárja cikkét Soros György.

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?