Hírek

Szlávik: Lehet, hogy soha nem szabadulunk meg a koronavírustól

Az infektológus reméli, hogy ha már mindenki számára elérhető lesz a vakcina, sokan beoltatják magukat.

 

 

 

 


Örülne, ha sokan beoltatnák magukat a koronavírus ellen, de lehet, hogy soha nem szabadulunk meg ettől a kórokozótól – mondta Szlávik János a Blikknek adott interjújában.

Először arról beszélt, hogy szerinte a magyarok többsége betartotta az év végi ünnepekre vonatkozó járványügyi javaslatokat és felelősségteljesen viselkedett. Kiemelte, hogy elmaradtak a céges bulik és a szilveszteri rendezvények is, ezért most nem gondolja, hogy megugrana az új fertőzöttek száma.

„Igaz, pocsék jós vagyok, egy éve még azt mondtam, valószínűleg nem lesz világjárvány. Tévedtem. Remélem, abban nem fogok tévedni, hogy most az első negyedévben, ha mindenki számára elérhető lesz a vakcina, sokan beoltatják magukat” – mondta az infektológus, kérdésre válaszolva pedig azt is hozzátette, hogy a lakosság 60-70 százalékának kellene megkapnia az oltást.

A vakcina lehetséges mellékhatásaival kapcsolatban azt mondta, „egyik sem lehet olyan rossz, mint a betegség”. Hangsúlyozta, hogy mindegyik oltóanyag, ami forgalomba kerül, biztonságos, és minden oltásnak lehetnek mellékhatásai, egymillióból egy esetben akár súlyos is.

„De mi ez ahhoz képest, hogy a vírus milliókat ölt meg nem egész egy év alatt” – mondta.

A Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint a COVID-19 vírus azért okozhatott világjárványt a SARS vírussal ellentétben, mert ma már sokkal többen utazgatnak, repülnek a világban, így a kórokozó könnyebben szét tudott terjedni az egész bolygón, míg a SARS idején, 2002-ben az átlagembereknek még túl drága volt egy repülőút.

„A WHO pár éve jelezte, hogy ebből baj lesz, távol-keletről érkezni fog egy pandémia, amit állatról emberre terjedő vírus okoz. Utoljára egy évszázaddal ezelőtt a spanyolnátha miatt került hasonló helyzetbe a világ, mint 2020-ban. Most biztosan nem lesz újabb száz évünk a következő járványig.” – véli a főorvos.

Elmondása szerint a köztünk élő vírusok közül a madárinfluenza lehet nagyon veszélyes, mert ha valamelyik törzse úgy mutálódik, hogy képes lesz emberről-emberre terjedni, az akár száz százalékos halálozást is okozhat. Szerinte a COVID 19-cel még szerencsénk is van abban a tekintetben, hogy sokan meg sem betegszenek, akik pedig igen, azoknak a többsége meggyógyul. Ugyanakkor úgy gondolja, lehet, hogy soha nem szabadulunk meg a koronavírustól. „Velünk maradhat, csak épp egy szelídebb formában” – mondta.

Szlávik szerint tavasszal már mindenképp elérhető lesz az oltás bárkinek, de addig nagy kampányt kell indítani, hogy növeljék a lakosság bizalmát az oltóanyag iránt. Az infektológus úgy véli, tavaszra már a tartózkodók látni fogják, hogy a világ más részein is működik a vakcina.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?