Belföld, Hírek

Borult idő jön, ónos esőt is hozhat a hajnal

Csütörtökön az ország területén túlnyomóan borult, párás időre számíthatunk, ködfoltokkal, csupán kisebb körzetekben vékonyodhat el, szakadozhat fel a felhőzet. Több helyen előfordul szitálás, néhol kisebb eső, az éjszakai, hajnali órákban elvétve ónos szitálás, gyenge ónos eső sem kizárt. Általában gyenge, illetve mérsékelt lesz a légmozgás.

 

 

 




 

A hőmérséklet csütörtök hajnalban -1 és +4, kora délután 2 és 6 fok között várható.

Míg Európa nyugati felén ciklonális hatások érvényesülnek, addig keleten és a mediterrán térségben alapvetően anticiklon alakítja az időjárást. Ennek megfelelően az Alpoktól nyugatra és északra változékony, gyakran csapadékos az idő, a legtöbb eső az Ibériai-félsziget nyugati partvidékén esik. Emellett a Nyugati-Alpokban is sokfelé fordul elő vegyes csapadék, de itt egy megszűnőben lévő frontrendszer hullámzik, ami kevesebb mennyiséget eredményez.

Ezzel szemben a magasnyomás területén csendesebb időjárás a jellemző, legfeljebb szitálás, ónos szitálás alakul ki, ahol alacsonyszintű rétegfelhőzet képződött. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Földközi-tenger környékén sok helyen a 20 fokot is meghaladja, ugyanakkor a kontinens belsőbb részein – különös tekintettel a Kelet-európai-síkságra – nagy területen fagypont alatt marad. Csütörtök estig nem lesz lényeges változás a Kárpát-medence időjárásában, folytatódik a borult, párás idő szitálással.

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?