Belföld, Hírek

800 forinttal is nőhet egy doboz cigaretta ára, az Európai Bizottság duplájára emelné a jövedéki adót

Legalábbis egy kiszivárgott dokumentum szerint.

 

 

 

Duplájára emelné a cigaretta minimális jövedéki adóját az Európai Bizottság, ezzel pedig akár 800 forinttal is drágulhat egy doboz cigaretta ára Magyarországon – írja a Portfolió a Financial Times cikke alapján.

A brit gazdasági lap mindezt egy birtokába került bizottsági anyag alapján írta. A dokumentum szerint a cigarettára kivetett jelenlegi jövedéki adó minimum 1,8 eurós összegét dupláznák, vagyis 3,6 euróra emelnék 20 szálanként.

A Portfolió számításai szerint jelenleg Magyarországon 20 szálnak megfelelő cigaretta jövedéki adótartalma 836 forint. Ha viszont életbe lép az Európai Bizottság friss javaslata, akkor a minimum adótartalom valahol 1500 forint körül lenne. Így egy doboz cigaretta ára az adóemelés nyomán akár 700-800 forinttal is drágulhatna idehaza.

Becslések szerint a tervezett adóemelés várhatóan összesen 9,3 milliárd euró többletbevételt hozna az EU tagállamainak.

A 2011-es uniós irányelv aktualizálás keretében az új típusú dohánytermékek – például az elektromos cigaretta, és a hevített dohánytermékek – adóztatását is a hagyományos cigaretták adóterheléséhez kötnék. A kiszivárgott javaslat szerint az erősebb elektromos cigaretták esetében 40 százalékos, míg a gyengébb elektromos cigarettákra (párologtatási technikájú termékekre) 20 százalékos jövedéki adót vetnének ki.

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?