Életmód, Érdekes

Fedezd fel a világ 11 legveszélyesebb szakmáját

Ha unod a mostani munkádat, és valami kalandosabb vagy kockázatosabb munkát szeretnél, akkor erősen ajánljuk, hogy vedd fontolóra most következő listán szereplő szakmákat. Vannak köztük romantikusak, izgalmasak, és jól fizetettek is, azonban egy dolog mégis közös bennük: hihetetlenül veszélyesek.

 

 

 

11 Kígyó fejő

A kígyófejők mindennapi dolga tulajdonképpen annyi, hogy a bizonyos fajtájú kígyókat egy erre kialakított tartájhoz nyomják, és szó szerint lefejjék azok mérgét. A kígyóméreg meglepő módon rendkívül sok mindenre felhasználható, főként az orvostudomány világában.

Bár az ilyen szakmában dolgozó emberek igyekeznek minden biztonsági intézkedést betartani, ez a folyamat még így is rendkívül veszélyes. Alig van olyan kígyófejő, akit még soha nem haraptak meg munka közben.

Átlagos éves fizetés: 9 millió forint

10 Építőmunkás

Bár az építőiparban szigorú biztonsági előírások vannak, nem szabad elfelejteni, hogy ezek a munkások ennek ellenére sokszor halálos szerszámokat használnak, és olyan magasságban vagy épp olyan nehéz anyagokkal dolgoznak, amik önmagukban is életveszélyesek. További veszélyt jelent rájuk a különböző vasbeton gerendák vagy falak váratlan összeomlása, amire egyszerűen lehetetlen felkészülni. Valószínűleg kevesen gondolnák, de ez az egyik legveszélyesebb munka a világon.

Átlagos éves fizetés: 9-22 millió forint (országtól függően)

9 Futárok

Szintén kevesen sorolnák a világ legveszélyesebb szakmái közé a pizzafutárokat vagy a csomagkiszállítókat, pedig számos országban rendkívül veszélyes ez a munka. Képzeld el, hogy pizzát szállítasz mondjuk egy olyan buliba, ahol mindenki részeg, vagy csomagot egy olyan embernek, akinek mondjuk fegyvere van és mentálisan kiszámíthatatlan. A futárokat gyakran bántalmazzák, nem beszélve a közlekedés közben történő balesetekről.

Átlagos éves fizetés: 5-10 millió forint (országtól függően)


8 Bikarodeós

Ez a szakma a 90-es évek végén vált népszerűvé, amikor elterjedt a hír, hogy milyen jó pénzt lehet keresni a 8 másodperces rodeók alatt. A valóságban a fizetés azonban csak a legfelsőbb szinteken kifizetődő, ám sokkal valószínűbb, hogy addig valamilyen súlyos sérülés miatt abba kell hagyni a rodeós pályafutást. 

Átlagos éves fizetés: 32 millió forint (profi szinten)

7 Hegyi turistavezetők

Sok ember álma a világ legmagasabb hegyeinek meghódítása, ehhez pedig elengedhetetlen a hegyi turistavezetők és serpák munkája. Az ilyen emberek feladata nemcsak maga az út mutatása, hanem a nehéz felszerelések szállítása is, ami a sokszor életveszélyes hegyi ösvényeken halállal is végződhet.

Átlagos éves fizetés: 20 millió forint

6 Mikrochip gyártó

Mindannyian szeretjük a laptopjainkat és az okostelefonjainkat, de kevesen gondolunk bele, hogy milyen körülményes is azok előállítása. Az egyik legveszélyesebb munka kétségkívül a mikrochip gyártóké, akik számos veszélyes vegyszert, például arzént használnak a mikrochipek előállításához. Annak ellenére, hogy ritkán szenvednek közvetlen balesetet, az ilyen vegyszerekkel történő hosszútávú munka, nemzésképtelenné teszi az embereket, légzőszervi vagy daganatos betegséget okozhat, és születési rendellenességet a születendő gyermekeknél.

Átlagos éves fizetés: 18 millió forint

5 Háborús tudósító

Az igazság kiderítése és annak megosztása a világgal épp ugyanolyan fontos, mint például a laboratóriumban dolgozó tudósok munkája, ám ez jóval veszélyesebb annál. A háborús tudósítókra leselkedő veszélyek listája végtelen, de leggyakrabban emberrablás, kínzás és közvetlen támadás áldozatává válnak. Amikor egy ilyen tudósító a harcmezőn tartózkodik, nem újságíróként, hanem ellenségként tekintenek rá.

Átlagos éves fizetés: 10 millió forint

4 Olajfúró tornyon dolgozó munkás

2f825b598aabcadfad80ef9399

A szárazföldtől távol található olajfúrótornyokon a világ egyik legveszélyesebb anyagát kell kezelni. Előfordul, hogy az olajfúrótornyon dolgozók tizenhat órás műszakokban dolgoznak, de olyan is lehet, hogy egy-két napot alvás nélkül kell végig dolgozniuk. A tűzesetektől kezdve az olaj robbanásán át a vízbefulladásig vagy a munkagépek által leszakított végtagokig számtalan veszély les rájuk munka közben.

Átlagos éves fizetés: 21-42 millió forint

3 Krokodil idomár

Dünyadaki En Tehlikeli 11 İş - www.dergikafasi.com

Az ilyen művészek minden egyes előadás alkalmával az életüket kockáztatják. Álltalában az állat szájába dugott végtagjaikkal vagy fejükkel kápráztatják el a közönséget, de az sem ritka, hogy például a farkuknál fogva játszanak ezekkel a veszélyes és kiszámíthatatlan állatokkal.

 

 

 

 

Átlagos éves fizetés: ismeretlen, de körülbelül 3 ezer forint óránként.

2 Favágó

Dünyadaki En Tehlikeli 11 İş - www.dergikafasi.com

A favágás az egyik legveszélyesebb szakma, mivel az ilyen területen dolgozó emberek hússzor nagyobb eséllyel halnak meg, mint a más területeken dolgozó emberek. Minden egyes nap nehéz és veszélyes gépekkel dolgoznak, hogy a sokszor kiszámíthatatlanul dőlő fákról és a letörő hatalmas ágakról ne is beszéljünk.

Átlagos éves fizetés: 10-12 millió forint

1 Halász

Dünyadaki En Tehlikeli 11 İş - www.dergikafasi.com

Ha eddig azt hitted, hogy a tengeri halászat egy békés és meditatív dolog, akkor ideje, hogy újragondolj mindent. A halászok munkája ugyanis az egyik legveszélyesebb munka a világon, mely főként a sokszor előre nem látható időjárási körülmények, illetve a hibás felszerelések és egyéb szállítási nehézségek miatt válik halálossá. Ebben a szakmában az egyik legmagasabb a halálozási arány.

Átlagos éves fizetés: 9 millió forint

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?